Prva slava novog hrama

prva-slava-novog-hrama

SPC

Zajedništvo: Svi okupljeni oko slavskog kolača

Novi hram SPC u Beču posvećen Akatistu Presvete Bogorodice proslavio je prvi put svoju slavu.

Tom prilikom je episkop austrijsko-švajcarski Andrej služio Svetu arhijerejsku liturgiju uz sasluženje brojnog sveštenstva.

Kumovi slave bile su dve ugledne porodice iz Viner Nojdorfa Đurić i Mitrović, inače veliki donatori ovog hrama.

S obzirom na ovaj istorijski dan, kada je novi bečki hram obeležio prvi put svoju slavu, verni narod se u velikom broju odazvao pozivu, doprinevši izuzetnoj svečanosti sabranja.

Lepoti bogosluženja je svesrdnim i uzvišenim pojanjem doprineo i eparhijski hor “Kornelije Stanković”, pod dirigentskim rukovodstvom Ive Mrvoš Anokić.

Vladika Andrej je u besedi blagodario Gospodu na ovom čudesnom hramu, koji je izmoljen verom našeg naroda. Potom je episkop izrazio svoju nemerljivu radost zbog velikog odziva vernika kojima je govorio o velikim razlozima, zašto je ovaj hram posvećen baš Presvetoj Bogomajci.

Svetom Putiru sa ljubavlju je pristupio veliki broj vernika, a pre završetka Svete arhijerejske liturgije osvećen je i prerezan slavski kolač.

Usledio je i ophod oko hrama – litija, posle čega je podeljena nafora i paketići za najmlađe.

Vladika je, obraćajući se prisutnima, kazao da će se ubuduće organizovati duhovna sabranja, kada će biti još više govora o Akatistu Presvete Bogorodice, čijem hramu predstoji i dostojanstveno uređivanje.

Litija bila deo proslave
Vladika pričestio i najmlađe
Trpezu ljubavi pripremile članice Kola srpskih sestara

Posluženje u sali

U nastavku su se vernici uputili na posluženje u crkvenu salu, koje su pripremile članice Kola srpskih sestara iz 12. bečkog okruga. Posle zajedničkog posluženja vernog naroda, episkop je svima poželeo obilje blagoslova i uspeh u njihovom radu i životu.

Svima se obratio jerej Miladin Vujković, koji se zahvalio episkopu i vernicima na njihovoj podršci i nesebičnom davanju zarad Crkve Hristove.

I torta u znaku hrama

Sveštenstvo

Episkopu su sasluživali jerej dr Srboljub Ubiparipović, profesor Bogoslovskog fakulteta u Beogradu, protojerej Dragan Birtašević, paroh pri hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Beču i arhijerejskog namesnika za Istočnu Austriju, protojerej Filip Milunović, starešina Sabornog hrama Svetego Save u Beču, protojerej stavrofor Drago Vujića, starešina hrama Vaskrsenja Hristovog, protojerej Predrag Gajić, jerej Miladin Vujković i đakoni Aleksandar Dmitrović i Aleksandar Savić.

Detaljnije