Успешан фестивал у Мерилвилу, у Индијани

Успешан-фестивал-у-Мерилвилу,-у-Индијани

петак, 04.08.2023,  11:19 -> 13:13

Успешан фестивал у Мерилвилу, у Индијани

Топли летњи дани значе да су српски фестивали у Америци у пуном јеку. Посетиоци имају прилику да пробају домаћу храну, али и да сазнају више о српској историји. Александар Жигић се јавља са фестивала у северној Индијани.

На Српском фестивалу на имању цркве Свети Сава у градићу Мерилвил, у северезопадној Индијани, сваке године припреме нову изложбу посвећену српској историји. Овога пута изложба носи назив Пут имигранта. Ту су историјске народне ношње, многе фотографије, копије уверења о стицању америчког држављанства, новински чланци.

Затичемо посетиоце који нам показују фотографије њихових родитеља и других предака од пре пуно деценија. Милица Турајлић нам показује метални лавор који су донели она и њени родитељи у Америку уз кофер на броду 1951. године, који је сачуван и дан данас. 

Многи су довели и своје пријатеље да сазнају више о српској историји.

„Невероватно је колико смо захвални што је ово све могуће да се покаже, посебно да се покаже нашој млађој генерацији да не забораве како су наши преци живели“, каже Душко Дрљача.

Једна посетитељка каже да је долазак на фестивал обојен носталгијом, и да је у Америци од 1986. године.

Милан Маринковић каже са поносом да се на фестивалу могу наћи ћевапи, јагњетина, прасетина, сарма и додаје: „Американци долазе сваке године јер они знају за наш фестивал“.

Старешина Храма, протојереј таврофор Марко Матић каже да тродневни фестивал привуче пуно људи и да има вишеструки значај за парохију.

„Као и ранијих година, заиста не може лепше бити и боље. Као што можете видети овде препун је паркинг, народа има много, неколико хиљада вероватно и многи још увек пристижу, дивно је вече, атмосфера одлична, тако да очекујемо да као и ранијих година буде заиста један од најбољих фестивала, ако не у целој Америци, онда сигурно у Чикагу и околини“, каже отац Марко.

Уз обавезне ћевапчиће и пљескавице, млади рођени у Америци показују да воле да играју коло, баш као и њихови вршњаци са друге стране океана.

За све Србе у Америци има увек пуно носталгије за родним крајем. A за оне који су овде већ деценијама и чији су преци дошли одавно, постоји и посебан понос што Срби у Америци имају дубоке корене и традицију која се пуно цени.

Detaljnije