Home Dijaspora Uručene Vukove nagrade – 59. put

Uručene Vukove nagrade – 59. put

by dijaspora

Imena 16 dobitnika Vukove nagrade za izuzetan doprinos razvoju srpske kulture i srspkog kulturnog prostora obelodanio je predsednik devetočlanog žirija prof. dr Darko Tanasković, dok su se uvaženoj publici obratili i predsednik i generalni sekretar KPZ Srbije.

“Koliko Vukova nagrada predstavlja veliku čast, kako Kulturno-prosvetnoj zajednici tako i kulturi, prosveti, nauci naše Republike Srbije”, rekao je Živorad Ajdačić, generalni sekretar KPZ Srbije.

Izvanrednu Vukovu nagradu dobili su vrhunski stvaraoci iz Crne Gore i Republike Srpske, publicista i književnik Novica Đurić i profesor beogradskog i kragujevačkog Unoverziteta Miloš Kovačević.

“Vuk je primenio pri određenju samih Srba kao naroda, evropske kriterijume. Od 69 evropskih naroda, 56 je naroda koji je identitet vezalo za jezik. Zapravo, narodi su određivani kao jezičke zajednice. Tako je Vuk zapravo i odredio svim Srbima, sve one koji govore srpskim jezikom”, rekao je lingvista, prof. dr Kovačević.

“Vukov trag i Vukova postojbina iz koja ja dolazim, Njegoševa i Marka Miljanova, sve su to Vukova zavještanja, i u toj velikoj zadužbini Vukovoj, evo nekim čudom, je upisano ime moje malemnkosti. Ja sam izuzetno ponosan i srećan što je ova kulturna instutucija i ovo kulturno podneblje, udarilo pečat na mojih pet decenija borbe za ćirilični jezik, ćirilicu našu svetu, za srpski jezik koji je opet ćiriličan”, rekao je Novica Đurić, predsednik Udruženja književnika Crne Gore.

U ime nagrađenih zahvalio se profesor Miloš Kovačević.

Detaljnije

Related Posts