Udruzenje mladih srpskih profesionalaca u Vasingtonu

U Vašingtonu odnedavno postoji zanimljiva unikatna asocijacija mladih srpskih profesionalaca (AYSP), nastala iz potrebe da se naš mladi poslovni svet ovog svetskog politickog centra na razlicitim osnovama poveže, komunicira, saraduje i stvara zanimljivu mrežu profesionalaca.
AYSP je formirana u avgustu 2002. godine, kao asocijacija srpskih i drugih mladih profesionalaca, zainteresovanih za okupljanje oko razlicitih strucnih, kulturnih, socioloških pitanja i problema. Postala je vitalni medij za širenje kvalitetne mreže strucnjaka, podsticuci profesionalni i inetelektualni napredak njenih clanova, razmenu informacija, rasprave o lokalnim ili internacionalnim temama.
Siniša Vlaisavljevic i Branko Maric su inicijatori formiranja ove zanimljive asocijace, voljni da ona ojaca, okupi što više clanova i bude na usluzi zainteresovanim strucnjacima.
– Mi imamo Izvršni odbor od 12 clanova, a uskoro planirano i formalno uclanjivanje naših clanova. Do sada smo imali nekoliko zanimljivih susreta – panel posvecen finansijskom planiranju, sa posebnim akcentom na planiranje penzijskog fonda i buducnosti sada mladih strucnjaka, a 22. januara smo imali tribinu na temu „Srpsko-americki odnosi, juce, danas, sutra“, o kojima je sa više aspekata govorio naš ambasador dr Ivan Vujacic. Bio je to zanimljiv skup naših strucnjaka, ali i Amerikanaca, koji su sa velikim interesovanjem slušali istorijske cinjenice o odnosima dve zemlje – kaže za „Vesti“ Siniša Vlaisavljevic, elektroinženjer koji je od 1994. godine u Americi i koji se bavi zaštitom informatike.
Branko Maric je mladi advokat, zaposlen u Americkom društvu za medunarodno pravo i glavni i odgovorni urednik dve publikacije iz medunarodnog prava. U Americi je od 2000. godine.
– Ja sam posebno zadovoljan formiranjem ove organizacije, jer ovako povezani možemo biti jaci i stvarno uciniti velike stvari. Naša organizacija tek staje na noge, ali planiramo da radimo ozbiljne projekte, jer našim ljudima je potrebna pomoc kada dodu u Ameriku. Mi želimo i da stvorimo bazu podataka o našim mladim strucnjacima u celom svetu, da saradujemo sa ostalim organizacijama. Više informacija o ovoj zanimljivoj organizaciji može da se dobije e-mail adresu: na www.aysp.org.

Saradnja sa ambasadom
Cinjenica je da i srpska zajednica sve više saznaje za nas. Imamo odlicnu saradnju sa našom Ambasadom u Vašingtonu, oni su nam ustupili i svoje prostorije za neka predavanja. Nameravamo da razvijemo ideju o kvalitetnom plasmanu uspešnih strucnjaka i njihovoj kompletnoj prezentaciji, voleli bismo da ugostimo i ambasadora BiH u Vašingtonu, i da napravimo panel o sudu u Hagu, uz prisustvo advokata – branilaca, kaže Branko Maric.