U VATERLOU ODRŽAN VELIKI NARODNI SABOR

U VATERLOU ODRŽAN VELIKI NARODNI SABOR

„SRPSKI DANI“ ZA PAMćENJE

• Na imanju crkve Svetog đorđa okupilo se oko 5.000 gostiju iz Toronta, Hamiltona, Gvelfa i Londona koji su sa domaćinima iz Kičinera i Vaterloa podelili radost novog susreta i druženja

Na imanju crkve Svetog đorđa u Vaterlou protekle nedelje je održan već tradicionalni, osmi po redu, narodni sabor pod nazivom „Srpski dani Kičinera i Vaterloa“. Na ovoj lepoj kulturno-sportskoj manifestaciji za dva dana prodefilovalo je oko 5.000 gostiju iz Toronta, Hamiltona, Gvelfa, Londona… Oni su sa domaćinima, Srbima iz Kičinera i Vaterloa, podelili radost novog susreta i druženja kroz negovanja bogatog kulturnog nasleđa i ogledavanje snage i spretnosti u drevnim sportskim aktivnostima, od kojih je svakako najatraktivnije bacanje kamena s ramena.

Gosti

Na „Srpskom danu Kičinera i Vaterloa“ bili su i ugledni gosti iz kanadskog političkog života: Elizabet Vitmer, poslanik kanadskog parlamenta, Karl Zer, gradonačelnik Kičinera, Brajan Hočins, inspektor Regionalne policije i Ken Siling, poslanik u regionu Vaterlo. NJihovi domaćini na svečanom ručku, pored predstavnika neposrednih organizatora, bili su i poznati ovdašnji biznismeni Milan Lešić, Ilija i Ranko Rakanović, braća Neđo, Anđelko, Rajko i Ranko Krajišnik, Mile Marić… Gosti su se zahvalili na srdačnom dočeku, a posebno su bili oduševljeni bogatstvom tradicionalne srpske kuhinje.

Svetu arhijerejsku liturgiju zajednički su služili sveštenici u crkvama Svetog đorđa i Svete trojice, protojereji Milovan Sredojević i Vasa Pejović i jerej Zlatibor đurašević, a prisutne su pozdravili predsednici odbora ovih crkveno-školskih opština Boro Pejić i Milomir Stojanović. U završnoj reči, predsednik Organizacinog odbora Simo Vuković je naglasio da su volonteri iz obe crkve učinili veliki napor da ova manifestacija u potpunosti uspe, a veliki aplauz bio je najbolja potvrda da je i ovogodišnja manifestacija bila veoma uspešna.

Sport

Na sportskim terenima u fudbalu je trijumfovala ekipa Belih orlova, u basketu za seniore najbolji su bili takmičari „Kafe Evropa“, od 15 do 18 godina pobedili su košarkaši Murgejta, a najviše aplauza dobili su najmlađi pobednici u basketu: Stefan Kovačević, Miran Jakovljević, Aljoša Sukara i Nikola Sarić koji je proglašen i najboljim igračem turnira. Najbolji strelac u basketu bio je Aleksa Rović, u fudbalu Bojan đoković, a u bacanju kamena s ramena, u veoma oštroj konkurenciji pobedio je Ninoslav Orašanin.
U sportskom delu programa voditelj Jasminka Klačar predstavila je i naše poznate džudiste Maru Marković Siladi, svetskog prvaka i Mila Jokića, višestrukog šampiona Jugoslavije, koji sada žive u Kičineru.

U nemogućnosti da zbog ranije utvrđenih obaveza lično prisustvuju ovom velikom skupu, svoja pozdravna pisma organizatorima manifestacije poslali su ambasador Srbije i Crne Gore u Kanadi Perko Vukotić i predsednik Srpske narodne odbrane za Kanadu Bora Dragašević.
Zabavani program bio je po principu „za svakog ponešto“: na tri mesta u krugu od 200 metara svirala su tri orkestra: „Frula“, „Košava bend“ i orkestar braće Samardžija, sa inetrpretatorima narodne muzike Vukosavom Govedaricom Kotom i Draganom Vojinovićem, tako da su ljubitelji srpske pesme i kola mogli istinski da uživaju i da bar za tren zaborave nedaće svakodnevice. Susreti su završeni tradicionalnim pozdravom: „Vidimo se dogodine“.

Pomoć

Devojke obučene u narodnu nošnju tokom oba dana trajanja ovog narodnog sabora prikupljale su novac od gostiju, a celokupna suma biće upućena srpskoj deci sa Kosova.