U Torontu otvoren Festival srpskog filma

Na 17. Festivalu srpskog filma ( od 2. do 5. novembra) biće prikazano šest novih ostvarenja domaće kinematografije i tri kratka filma i to na dve lokacije u gradu. Na samom otvaranju publika je toplo pozdravila goste, posebno Slavka Štimca koji je, po sopstvenom priznanju, iznenađen da je po prvi put u Torontu. Po završetku projekcije svog filma ponovo se obratio publici i , iako umoran od dugog leta, strpnjivo odgovarao na pitanja, javlja za Program za dijasporu RTS-a Branka Dikanović Trbojević.

Naredne večeri na programu je film Gorana Markovića Slepi putnik na brodu ludaka u produkciji RTS-a i obraćanje poznatog reditelja zemljacima u Kanadi.

Osnivač i direktor Festivala, Nenad Staanković za RTS kaže da je ova smotra značajan doprinos kulturi u Torontu, jer je publici predstavljeno više od 4o najpoznatijih filmskih stvaralaca, a prikazani su najbolji filmovi moderne srpske produkcije.

„Osnovna zasluga festivala je formiranje kulturne publike i to što se preko univerzalnog filmskog jezika održava aktuelni most sa maticom. Ovde su prikazani i vrlo značajni nekomercijalni filmovi koji bi, bez ovakve smotre, teško doprli do bioskopske publike. Iduće godine slavićemo punoletstvo i moći ću da se pohvalim da smo prikazali više od 140 domaćih filmova koje je, ovde u Torontu, gledalo oko 37 hiljada ljudi”, kaže Stanković.

Narednih večeri na programu festivala su filmovi Igla ispod praga, Ivana Marinovića, Vojna akademija Dejana Zečevića, Jesen samuraja” Danila Bećkovića i Rekvijem za gospođu Bojana Vuletića.

Svi filmovi, osim Vojne akademije su titlovani na engleski jezik, a osnivač festivala je planirao i specijalno veče, na kome će se družiti sa Slavkom Štimcem i Goranom Markovićem.