U Srbiju duplo više ulagala dijaspora nego stranci

U Nišu posluje više od 200 kompanija koje se bave visokim tehnologijama i imaju šta da ponude inostranstvu, rečeno je na prezentaciji projekta “Promocija privrednih i investicionih potencijala Grada Niša dijaspori u Austriji” u Nišu.
,,Projekat je imao za cilj da predstavi Niš kao centar razvoja IKT-a i naprednih tehnologija. Ovim projektom je započeta aktivnost unapređenja ekonomske saradnje Republike Srbije i srpske dijaspore, a osnovana je i mreža poslovnih kontakata u dijaspori. U Beču je predstavljeno 170 visokotehnoloških kompanija, a deo tih kompanija, njih trideset, je udruženo u Niški klaster naprednih tehnologija’’, rekao je menadžer Nicat lčastera Goran Mladenović.

Projekat “Promocija privrednih i investicionih potencijala Grada Niša dijaspori u Austriji” sprovodio je Niški klaster naprednih tehnologija, zajedno sa partnerima Kancelarijom za saradnju sa dijasporom Grada Niša i Regionalnom razvojnom agencijom Jug, uz finansijsku podršku Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu.
,,Uveren sam da će iz ovog projekta izaći konkretni rezultati. U našoj dijaspori leži ogroman ekonomski potencijal. Istraživanja su pokazala da preko 90% naših ljudi iz dijaspore želi da ulaže u mesto iz kog potiče. Tek 10% bi ulagalo novac u bilo koji deo zemlje, iz čisto ekonomskih razloga’’, istakao je Vukman Krivokuća iz Uprave za saradnju s dijasporom Ministarstva inostranih poslova.

Krivokuća je dodao da se od dijaspore u Srbiju slilo skoro duplo više novca nego od svih zemalja koje su ulagale u našu državu.
U Beču su, u okviru projekta, prezentovani ne samo potencijali u visokim tehnologijama već i potencijali niškog regiona, kao i katalog za potencijalne investitore i potencijali Elektronskog fakulteta, Univerziteta u Nišu.

,,Srbija je sve privlačnija i povoljnija za investitore. Za IT sektor nisu potrebna velika ulaganja, već pamet. Mi pametne stručnjake imamo na Elektronskom fakultetuu Nišu’’, rekao je direktor Regionalne razvojne agencije Jug Bojan Avramović.

Projekat “Promocija privrednih i investicionih potencijala Grada Niša dijaspori u Austriji” započet je u januaru.

Marija Marinković