U Parizu otvorena izložba „Sport u umetnosti. Umetnost sporta”

u-parizu-otvorena-izlozba-„sport-u-umetnosti.-umetnost-sporta”
U Parizu otvorena izložba „Sport u umetnosti. Umetnost sporta”

U Kulturnom centru Srbije u Parizu ministar kulture Republike Srbije Nikola Selaković otvorio je izložbu „Sport u umetnosti. Umetnost sporta”. Izložba je priređena uoči Olimpijskih igara u Parizu i prikazuje jedan mogući pogled na sportsko-umetnički identitet srpskog naroda kroz odabrana dela i predmete koji predstavljaju sport i sportske aktivnosti u kolekcijama srpskih muzeja. Sadrži 44 umetnička dela i predmeta nastalih u periodu od 1858. do 2018. godine.

U Kulturnom centru Srbije predstavljena su odabrana dela iz kolekcije Galerije Matice srpske, Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, Muzeja Jugoslavije, Galerije slika Sava Šumanović u Šidu, Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Galerije Srpske akademije nauka i umetnosti i Kuće Legata u Beogradu. Izloženi su neki od radova umetnika Save Šumanovića, Ivana Radovića, Petra Dobrovića, Ivana Tabakovića, Steve Todorovića, Petra Omčikusa, Dušana Todorovića, Bojana Bema, Uroša Đurića i Tomislava Peterneka, kao i Henri Mura, Endi Vorhola, Saj Tvombla, Mikelanđela Pistoleta, Gotfrida Helnvajna i Džejmsa Rozenkvisa. Pored slika izloženi su i sportski rekviziti, medalje i fotografije iz kolekcije Muzeja Jugoslavije i umetničke fotografije iz Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, koji svedoče o učešću srpskih i jugoslovenskih sportista na pređašnjim Olimpijskim igrama i o organizaciji najvećih sportskih manifestacija u ondašnjoj državi. Zahvaljujući modernoj tehnologiji predstavljena je i najstarija predstava sporta na čuvenoj slici „Prvo srpsko gimnastičko društvo” iz 1858. godine slikara Stevana Todorovića iz kolekcije Narodnog muzeja Srbije.

Foto: Savez Srba Francuske

Otvarajući izložbu ministar Selaković je rekao „da postavka neguje najbolje osobine olimpizma, a da snagom kulturnog izraza uspeva da predstavi čitav smisao jedinstva i uzvišenosti ljudskog, prekaljenog u olimpijskom plamenu”.
„Ovaj događaj je zaista izuzetno bogat simbolikom. Kao što i sama Olimpijada ima dve kuće – staru u Grčkoj i novu u Francuskoj, taj sjaj, i na to smo posebno ponosni, tokom olimpijskih igara sijaće iz čak dve srpske kuće u Parizu, koje će istovremeno predstaviti duh srpskog olimpizma i srpsku umetnost učesnicima i posetiocima ovih Olimpijskih igara”, rekao je Selaković. On je takođe ukazao „da u umetnosti često vidimo čak i jasnije nego na stadionu šta su strast, fascinacija, težina poraza i ushićenje pobede i napomenuo da je to moguće samo zato što već sam sport u sebi nosi umetnost”.

Natali Beljanski, direktorka Kulturnog centra Srbije u Parizu pozdravila je goste, a obratili su se i dr Tijana Palkovljević Bugarski, direktorka Galerije Matice srpske istakavši da Galerija Matice Srpske, Muzej Jugoslavije kao i Muzej savremene umetnosti Republike Srpske zahvaljuju Ministarstvu kulture Republike Srbije što je prepoznala značaj ovakve izložbe, koja je tematski možda neobična, ali se prikazuje u godini koju će u Parizu obeležiti sport.

Kao bivša ministarska kulture sa kojom je ugovarana ova izložba sve prisutne je pozdravila Maja Gojković. Otvaranju izložbe prisustvovali su i predstavnici Ambasade Srbije u Parizu, političari, umetnici, sportisti, kao i veliki broj predstavnika srpskog rasejanja a među njima i predsednik Saveza Srba Francuske, David Jakovljević.

Izložba će moći da se pogleda da 20. jula 2024. godine Kulturnom centru Srbije u Parizu u

Izvor: Rasejanje.info

Detaljnije