U Čurugu suze sreće i tuge

Tomislavka Vulin Mijatović, medicinski radnik iz Vupertala, sa porodicom je odmor provela u rodnom Čurugu, već se vratila radnim obavezama, a za „Vesti“ osim o utiscima iz rodnog kraja govori i o situaciji na granicama i preporučuje svim zemljacima koji su bili u otadžbini da po povratku urade PCR test.

– Dok smo bili u Srbiji, najviše vremena smo provodili u Čurugu u porodičnoj kući. Otac mi je stariji i ima već zdravstvenih problema tako da nismo želeli ništa da rizikujemo.

Pretpostavili smo da će COVID 19 da nam uskrati dosta lepih doživljaja, ipak kupili smo veliki bazen da uživamo na sigurnom u dvorištu. Radnim danima smo išli i na plažu na Tisi, ali smo je vikendom izbegavali jer je bila prepuna onih koji su iz Beograda i Novog Sada dolazili u vikendice – kaže Tomislavka.

Ona dodaje da je sa suprugom Bobanom i sinovima Danilom i Damjanom nakratko znala da skokne do Zrenjanina, Temerins i Bečeja da obavi šta treba, malo prošeta.

– Brzo smo se vraćali u Čurug, izbegavali smo gužve i masu. U Novi Sad nismo išli jer je prepun. Distancu i maske rukavice su nosili samo pojedinci, a većina ne.

Zbog toga nismo imali želju da prošetamo Dunavskim kejom, što inače svake godine radimo i u čemu obično uživamo – kazuje naša sagovornica i dodaje da su uživali u druženju sa rodbinom i prijateljima u man jim grupama.

– Najteže nam je bilo kada smo na kućnom pragu u Čurugu opraštali se od mog tate Tomislava. On svaki naš susret otplače prvo od sreće kad dođemo, a rastanak bude bolan i tužan i opet u suzama. Sam je ostao, a naša je sreća što imamo veliku familiju, svi ga redovno obilaze pa je naš boravak u Vupertalu zbog toga mnogo lakši – navodi Tomislavka i dodaje da je ime dobila po ocu.

Ona je sa porodicom ovaj put skratila odmor u zavičaju.

– Krenuli smo 14 dana ranije za Nemačku u slučaju da smo pozitivni na koronu da imamo vremena da ispoštujemo karantin. U putu sam već pisala nadležnima u zdravstvu grada Vupertala, objasnila da stižemo i pitala šta je potrebno da uradimo. Dali su nam informacije kako da postupimo. Tako da smo rezervisali termin kod našeg lekara testirali se, već sutradan dobili rezultat da smo negativni i to nas je oslobodilo kućnog karantina. Stariji sin se avionom vratio on je odmah na aerodromu uradio test i takođe sutradan dobio nalaz da je negativan. Preporučujem svim zemljacima kada se vrate da odrade test jer niko od nas ne zna da li je zaražen koronom – savetuje Tomislavka Vulin Mijatović.

Bez problema na granicama

– Putovali smo preko Mađarske, išli smo na prelaz Kelebija. Kontrola je bila normalna i dali su nam kartu za tranzit na kojoj je naznačeno kojim putevima možemo da idemo i gde smemo da stanemo na odmor. Ulaz u Austriju i Nemačku je protekao bez ikakve kontrole. Na nemačkoj granici stoji lepo napisano da svako ko dolazi iz rizičnih zemalja treba 14 dana da bude u kućnom karantinu – opisuje kratko put u povratku Tomislavka.

Чланак U Čurugu suze sreće i tuge се појављује прво на Vesti online.

Original Article