Kako su u Nemačkoj organizovali pohađanje nastave? Maske i u učionici, 10 “normalnih” minuta

Posle više meseci nastave od kuće i letnje pauze, đaci viših razreda u nemačkoj saveznoj pokrajini Severna Rajna-Vestfalija vratili su se u školske klupe uz primenu mere obaveznog nošenja maski tokom nastave.

Ekipa “Dojče velea” (DW) obišla je školu u Bonu u Severnoj Rajni-Vestfaliji kako bi proverila kako primena ove mere izgleda u praksi.

Nastavnik matematike i fizičkog vaspitanja Stefan Grote podržava ovu meru i kaže da je bolje rešenje od produžetka onlajn nastave i dodaje da ponekad ima problem da prepozna učenike, ali ne zbog maski već zbog njihovih novih letnjih frizura.

Kada su u pitanju reakcije đaka na novu meru, neki među njima kažu da je “u redu nositi maske”, a otkrivaju i da je povremeno blago pomeraju sa lica bez skidanja. Jedan dečak je naglasio da zbog maski ne može da shvati da li mu drugari govore nešto “ironično ili ne”.

Na nedostatak neverbalne komunikacije prilikom nošenja maski upozoravali su i stručnjaci, prenosi DW portal zena.blic.rs.

Jedna devojčica je napomenula da “nije fer” što se u njenoj školi nose maske, a što se u nekim drugim možda neće primenjivati ovakva mera.

Pokrajine u Nemačkoj inače samostalno odlučuju o organizaciji nove školske godine uz jedinstveni cilj smanjenja širenja zaraze. A mera o obaveznim maskama u školi u Severnoj Rajni-Vestfaliji uvedena je zbog porasta broja zaraženih.

Ðaci maske skidaju kada odlaze na užinu za koju imaju deset minuta i koju jedu na otvorenom što im veoma prija. Mera nošenja maski u školama u Severnoj Rajni-Vestfaliji biće na snazi do kraja avgusta, a uskoro se očekuje da nastava počne i u ostalim saveznim pokrajinama.

S druge strane, u Meklenburgu-Prednjoj Pomeraniji u kojoj je najmanji broj zaraženih u zemlji, školska godina je već počela, ali tamo važe malo drugačija pravila, piše DW.

U 563 škole, 152.700 učenica i učenika, od ponedeljka do petka bi trebalo da imaju “normalnu” školsku nastavu, najmanje četiri ili pet časova dnevno. Ponovo su dozvoljeni čak i časovi muzičkog i fizičkog.

Stroga higijenska pravila u školama, koja važe u čitavoj zemlji, trebalo bi da spreče širenje pandemije. Zabranjeno je pozdravljanje pri kojem dolazi do kontakta kožom. Dodirivati lice rukama bi trebalo izbegavati. Učionice treba da se provetravaju posle svakog časa. Gelenderi na stepenicama ne smeju da se dodiruju – i naravno važno je prati ruke! Sredstva za dezinfekciju bi trebalo koristiti samo u posebnim slučajevima – ne prskanjem, već dodavanjem u vodu za čišćenje. Nošenje maski nije obavezno. Nastavno osoblje može besplatno da se testira na korona-virus.

Novo je i to da će dolazak i boravak u školi morati drugačije da se organizuje. Na primer, peti i šesti razredi bi trebalo da formiraju neku vrstu jedinice koja može da broji i do nekoliko stotina učenika. Među jedinicima ne bi smelo da bude kontakata – ali unutar njih neće važiti pravila o odstojanju.

Kako bi se to osiguralo, vreme početka nastave neće biti isto za sve. Svaki razred će imati svoje prostore u školskim dvorištima, garderobi i kantini. Plan je da, ako do zaraze dođe, samo jedan razred mora da ide u karantin, dok bi drugi nastavili da idu u školu.

Takvo strogo odvajanje razreda u školama preporučio je Institut “Robert Koh” (RKI) kao najviši zdravstveni organ u zemlji. Sada je važno da se razredi održe u celini, kaže predsednik RKI Lotar Viler. Time bi se smanjio rizik od infekcije i lakše bi mogao da se utvrdi lanac zaraze.

Nastavi sa čitanjem

Izvor

Tanjug
Original Article