U Becu odrzan peti Svetosavski bal

Svetosavskom himnom, prigodnim besedama i zdravicama u cetvrtak uvece u elitnom beckom hotelu “Mariot” otvoren je tradicionalni Svetosavski bal.
Srpski centar po 5. put organizovao je Svetosavski bal, kojim se neguje tradicija održavanja srpskih balova u Becu, koja potice još iz sredine 19. veka.
Pre pet godina, nakon više od jednog veka, po prvi put organizovan je srpski bal u Becu, i tada je Srpski centar najavio da ce nastojati da neguje ovu tradiciju.
Parohijski hor Srpske pravoslavne crkve u Becu “Sveti Arsenije” Svetosavskom himnom otvorio je ovu lepu manifestaciju, kojoj su prisustvovali savetnik za dijasporu u Ambasadi SRJ u Becu Nikola Dimitrieski, najviši državni službenik u austrijskoj vladi Manfred Macka, poslanik u beckoj skupštini Anica Macka-Dojder, kao i gosti iz grckog grada Larise, koji se zbratimio sa selom Mozgovo.

Nakon Svetosavkse himne bal blagoslovio je arhijerejski namesnik za Austriju protojerej-stavrofor Drago Govedarica.
Po vec ustaljenoj tradiciji, na pocetku bala pijanistkinja Nataša Veljkovic i prof. Nikola Rackov izveli su “Srpski kvadril”, koji je napisao poznati austrijski kompozitor Johan Štraus sin, po nalogu kneza Miloša Obrenovica.
Prvi put “Srpski kvadril” izveden je 28. januara 1846. godine na srpskom balu u glavnom gradu Austrije i nakon toga, do obnavljanja tradicije srpskih balova u organizaciji Srpskog centra, više nije javno izvoden.
U svecanom programu bala, koji je vodio prof. Nikola Rackov, ucestvovali su ucenici becke plesne škole “Vacek”, kao i folklor KUD “Bukovik” iz Mozgova.
Igraci KUD “Bukovik”, odeveni u stilu 19. veka, pred više stotina gostiju izveli su gradske igre, a grupa plesne škole “Vacek” izvodenjem valcera približila je ambijent starih beckih balova.

Takode, i predsednik Srpskog centra Milorad Mateovic sa željom da približi duh srpskih balova obukao se u odecu Miloša Obrenovica, a na ulazu njegovi clanovi “glumili” su Vuka Stefanovica Karadžica, koji je živeo u Becu, kao i Johana Štrausa sina, dve licnosti za koje se vezuju srpski balovi.
Goste tokom citave veceri, do ranih jutarnjih sati, zabavljao je poznati beogradski orkestar “Skala”.
U svecanom balskom programu nastupila je i jugoslovenska operska diva Jadranka Jovanovic, kao i njena mlada koleginica LJiljana Liskovic.
Gosti bala imali su prilike da vide bogat program, nakon kojeg je usledila zabava, koja je bila propracena i bogatom balskom tombolom.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.