U Bazelu obeleženo 120 godina od rođenja Desanke Maksimović

Susret je organizovan u dva dela. Najpre je održan javni čas sa grupom najmlađih učenika Srpske dopunske škole iz Bazela, a zatim i pesnički susret za širu javnost, javlja za Program za dijasporu RTS-a Vesna Ninić, nastavnica iz Bazela.

Na času su učenici i njihovi roditelji od gošće iz Beograda mogli čuti o nekim detaljima vezanim za Desankin život, ali i to kako su knjiga i DVD Moja Desanka nastali.

Između ostalog, Duška je u knjizi izdvojila, za nju, najčitanije i najinteresantnije Desankine pesme. Takođe, učenici su ovaj čas otvorili kazivajući stihove Desanke Maksimović, čime je čas dobio i interaktivni pristup.

Času je prethodilo i otvaranje izložbe dečijih radova posvećenih Desanki Maksimović nastalih u Srpskoj školi. Mogle su se videti ilustracije Desankinih pesama, priča i bajki, ali i najlepše Desankine dečije pesme i misli, kao i nezaboravna Krvava bajka, napisana na srpskom i nemačkom jeziku. Izložba će biti otvorena do kraja aprila u prostorijama KUD-a Kikac u Bazelu.

U drugom delu susreta, Duška je široj javnosti osim knjige Moja Desanka predstavila i ostala svoja izdanja, od kojih je najnovija knjiga misli Neizbežni zapisi.

Osim nekih Desankinih pesama govorila je i stihove svojih pesama, kao i stihove pesme koju je posvetila Desanki.

Veče su otvorili Željko Knežević (Tenenum Art Projekt ) i dr prof. Dušan Šimko, pisac i autor na slovačkom i nemačkom jeziku (preveden i na srpski).

Predstavljanje knjiga i čitanje pesama upotpunio je i Darko Vulić, umetnik na klasičnoj gitari.