Negoslavčani se oprostili od svog dobrotvora

Pored poklonjene nekretnine Dušan Čubrilo je opštini donirao i 100.000 evra koji su iskorišteni za obnovu pomenute zgrade.

Dušan Čubrilo rođen je u selu Ceranje u Dalmaciji, školovao se u Novoj Gradišci, a sa šesnaest godina otišao je u partizane. Četrdeset godina živeo je i radio u Nemačkoj da bi se nakon smrti supruge Elizabete 2007. vratio u Hrvatsku gde je upoznao novu životnu saputnicu Božicu, rodom takođe iz Negoslavaca.

Odluku da opštini pokloni zgradu čiji je vlasnik bio doneo je 2012. godine, a zgrada je nakon obnove otvorena 1. oktobra iste.

– Ja svoje dece nemam i odlučio sam da nešto dam ovom mestu. Niko me na to nije nagovorio, to je bila moja lična želja. Dolazio sam ovde dok je trajala izgradnja i družio se s radnicima. Ja sam zbog ovoga presrećan i smatram iskreno da je ovo moj najveći spomenik, rekao je tada čika Dušan.

Zbog svog velikodušnog i nesvakidašnjeg gesta, odlukom opštinskog veća, Čubrilo je imenovan za počasnog građanina Negoslavaca te mu je na svečanosti otvaranja uručena i povelja za posebne zasluge. Na svečanom otvorenju zgrade otkrivena je i spomen ploča Dušanu i Elizabeti Čubrilo.

Zahvalni meštani Negoslavaca od svog dobrotvora oprostili su se 13. aprila.

Večnaja pamjat!

The post Negoslavčani se oprostili od svog dobrotvora appeared first on srbi hr.

Original Article