Tvorac smart kartice

Jedan od vodecih svetskih proizvodaca baterija “Varta” osnovala je 1. avgusta 2001. godine firmu “Microbatterie GmbH”” u Elvangenu u okolini Štutgarta. Na celu ove high-tec firme je dr Dejan Ilic koji je svojim pronalazackim radom uveliko doprineo pravoj revoluciji u proizvodnji mini-baterija koje se narocito mnogo koriste za mobilne telefone, laptop, mini-monitore i mnogo drugih savremenih elektronskih uredaja.
Sve je pocelo dalekih sedamdesetih godina kada je u “Varti” proizvedena prva mala baterija za sat. Od tada do danas došlo je do prave revolucije, a poslednji hit je stigao upravo iz Iliceve firme – to je litijum-polimer baterija. Na primer, za mini-monitore koriste se samo pola milimetra tanke mini-baterije, a u meduvremenu je pristigla cela paleta raznih proizvoda elektronike ciji rad se ne može ni zamisliti bez mini-baterija.
Nemacki strucni casopis “Elektronik” je mini-bateriju proizvedenu u firmi “Microbatterie GmbH” u Elvangenu, ciji direktor je dr Dejan Ilic, proglasio proizvodom 1999. godine i dodelio posebno priznanje našem naucniku. Po Ilicevim recima, osnovni zadatak njegove firme i tima od stotinu saradnika koji radi u ovom sektoru, je kako rešiti naizgled nerešivu zagonetku – baterije za mobilne telefone, laptop, organajzere, pejdžere, slušne aparate bile su velike, teške i brzo su se praznile.

Druga ljubav – odbojka

Dr Dejan Ilic je roden 1957. godine u Smederevu, fakultet je završio u Beogradu, u francuskom Medonu nastavio da se usavršava u oblasti fizicke hemije da bi u Drezdenu doktorirao na Tehnickom univerzitetu. Od 1986. godine zaposlen je u “Varti” a od 1992. godine preuzeo je posao oko istraživanja i razvoja mikro-baterija. Pored toga što u svetu uživa glas vrlo cenjenog naucnika i prakticara u oblasti mikro-baterija, za šta je dobio niz svetskih priznanja i nagrada, dr Dejan Ilic je uz nauku bio vrlo uspešan sportista. Odbojku je igrao u rodnom Smederevu u ekipi Graficara, kasnije je prešao u Partizan. Stigao je do juniorske reprezentacije Jugoslavije a posle odlaska u Francusku nastavio da igra odbojku u Prvoj ligi. I u Drezdenu je igrao u prvoligaškoj konkurenciji, onda prešao u Bajer iz Leverkuzena da bi dolaskom u Elvangen bio igrac i trener TSV Elvangen.

Pojava litijum-polimer baterija koje se nazivaju i smart-karticama i imaju debljinu od samo 0,4 milimetra, rešila je taj zahtev. One su tanke, lagane i jace uz vrlo bitne ekološke i ekonomske prednosti. Na ovom projektu, koji je oznacio pravu revoluciju u ovoj oblasti, u Elvangenu radi tim od stotinu strucnjaka. Danas “Microbatterie GmbH” pored pogona u Elvangenu sa 700 radnika, zapošljava 450 radnika u Ceškoj, 600 u Indoneziji, 60 prodavaca “pokriva” Aziju a 80 saradnika je u Kini. Ova firma vec podmiruje polovinu svetskog tržišta baterija.
Zanimljivo je da je od 1. marta dr Dejan Ilic položio jedan novi ispit.
– Rec je o internacionalnoj profesuri a taj ispit sam polagao pred troclanom internacionalnom komisijom u kojoj su bili Nemac, Austrijanac i Amerikanac. Vec ranije sam radio kao asistent na fakultetu u Karlsrueu odakle sam došao u industriju. Sada iz industrije želim opet malo da radim kao profesor, jer mislim da u radu sa mladim ljudima na univerzitetu covek dalje razvija svoju kreativnost, dolazi do novih ideja. Do sada sam vec dobio nekoliko ponuda da predajem na fakultetu, pa videcemo – kaže kroz smeh dr Dejan Ilic.