Sastavni deo Srpske crkve i Eparhije

Srpska pravoslavna crkvena opština Svete trojice u Cirihu obratila se clanovima te opštine i vernicima srpske crkve u Švajcarskoj obaveštenjem u kojem navodi da “nije tacno da se iskljucila” iz Srpske pravoslavne crkve, odnosno njene Eparhije srednjoevropske.
Reagujuci na izjavu episkopa srednjoevropskog Konstantina, SPCO saopštava i da “konflikt našeg nadležnog episkopa sa švajcarskim vlastima još nije otklonjen” zbog cega pred Vaskrs ove godine u Bern, na poziv Savezne komisije za strance EKA, dolazi visoka delegacija Svetoga arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve.

Po savetu patrijarha

– Molimo naše vernike za strpljenje i razumevanja. Mi se jednostavno pridržavamo saveta NJegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Pavla: “Cuti, radi i trpi, pa Božja milost nece izostati” – navodi se na kraju obaveštenja.

– Kao Opština majka novonastalih crkvenih opština (Bazel, Bern, St. Galen), SPCO Sveta trojica ucestvovala je aktivno u radu ekspertne komisije za izradu okvirnog statuta za srpske pravoslavne crkvene opštine u Švajcarskoj, ustrojstva Srpske pravoslavne crkve u Švajcarskoj, kao i prilagodavanja Statuta Eparhije srednjeevropske za Švajcarsku, što su odobrili Eparhijski savet i Eparhijski upravni odbor još juna 1999. godine naša crkvena opština se savesno držala i drži se ovih crkvenopravnih dokumenata koje je stavila na snagu i Savezna komisija za strance (EKA), Bern, januara 2001. godine – navodi se još u saopštenju.
– Nažalost, naš episkop ne poštuje Pravilnik za Srpsku pravoslavnu crkvu u Švajcarskoj i vrši u ovom pravcu pritisak na crkvene opštine u ovoj zemlji, posebno na CO Cirih, kažnjavajuci predsednika Upravnog odbora i njeno sveštenstvo, cime je doveo eparhiju i sebe licno u konflikt sa švajcarskim vlastima. Uzroci krize nisu, dakle, u konfliktu izmedu Eparhije Crkvene opštine Cirih i njenog sveštenstva, kako naš episkop preko štampe i Interneta prenosi – smatraju u crkvenoj opštini u Cirihu.
– Zato je pocetkom januara 2002. godine Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve intervenisao zatraživši od nadležnog arhijereja za Švajcarsku da povuce svoje odluke od kraja novembra, kako za jereja Simeuna Prodanovica tako istovremeno da stavi van snage sve ostale zabrane i suspenzije, izrecene drugim srpskim pravoslavnim sveštenicima u Švajcarskoj, kao i da više ne preduzima nikakve korake po pitanju pravnog statusa crkvenih poština Srpske pravoslavne crkve u Švajcarskoj – kaže se u obaveštenju upucenom vernicima SPC u ovoj zemlji.