Tuga

Albanka Fatima udala se za Srbina Miodraga Arsića, promenila veru i izrodila mu četvoro dece. Porodice ih se odrekle, država zaboravila, žive bez posla i na rubu egzistencije sa 13.000 dinara
Miodrag Arsić iz Kosova Polja i njegova supruga Fatima, Albanka iz Prištine, već deset godina žive u privremenom smeštaju u Kraljevu sa četvoro dece. Pošto su oboje nezaposleni, pokušavaju da prežive od 6.500 dinara na ime dečjeg dodatka i od 7.000 dinara socijalne pomoći.

Fatima za Kurir kaže da se za pomoć više puta obraćala opštini Kraljevo.
– Ništa više od Opštine nisam tražila osim da mi pomognu u lečenju sina Stefana. Rekli su da mogu da mi daju samo 5.000 dinara na ruke, a da za više novca treba da mi neko umre u kući. Pa šta sad, treba da moje dete umre da bih dobila novac za njegovo lečenje. Stalno mu curi krv iz nosa, a dve vlažne sobe, kupatilo i hodnik delimo sa deverom, njegovom ženom i njihovo dvoje dece. Bojlera nemamo, a drva imamo još za neki dan. Posla za mog muža nema čak ni u gradskoj čistoći. Radi sve što mu se ponudi, a prošlog leta je povredio rebra jer je pao sa skele – priča Fatima, koja i pored toga što je prešla u pravoslavlje i što je udata za Srbina trpi šikaniranje zbog albanskog imena.

– Gde god da odem, u bolnicu, MUP ili opštinu, ismevaju me i ponižavaju. Ne vredi ni to što su moja deca krštena. Silvana ima 12 godina, Vuk 10, Stefan osam, a mala Anka nepune dve godine. Jedino nju još nismo krstili, ali ćemo to učiniti čim skupimo malo para. I Miodragova i moja familija su nas se odrekle. Otac mi nije oprostio brak sa Srbinom – priča Fatima i dodaje da često decu šalje u krevet bez večere.
– često nemam šta da im dam da jedu. Da ne pričam što se niko nije setio da im bar pokloni jedan udžbenik ili svesku za školu. Nemam odakle da im kupim, a da kradem, ne mogu. Nama ne treba ničija milostinja. Najpotrebniji nam je krov nad glavom jer živeti u jednoj vlažnoj sobi, koja vam je ujedno i kuhinja, sa tri đaka i jednom bebom, zaista je teško – nastavlja Fatima.

U opštini Kraljevo, u kojoj živi porodica Arsić, gde je na vlasti koalicija NS-DSS-SRS-SPS-PUPS, kratko su nam rekli da nisu upoznati sa ovim slučajem.
– Ne znamo za taj slučaj – kratak je bio Zoran Tucaković, šef odseka za poslove gradskog veća, dok gradonačelnik Kraljeva Miloš Babić nije odgovarao na telefonske pozive.

BATIć POMAŽE
Lider DHSS Vladan Batić kaže da je, dirnut sudbinom porodice Arsić, odlučio da im tokom 2009. godine poklanja četvrtinu poslaničke plate.
– To iznosi oko dvadeset hiljada dinara. Svaki dan čitamo u novinama koliko ljudi nemaju mere u naplaćivanju putnih troškova i zaradama u RIK i javnim preduzećima, dok Arsići jedva sklapaju kraj s krajem. Koliko samo u Srbiji ima malih Stefana – pita se Batić.