Trke za radost i uživanje

trke-za-radost-i-uzivanje

Z. Vicelarević

Srce za Srbiju: Razdragani učesnici

RTS kros u dijaspori je i ove godine organizovan u Frankfurtu od strane nastavnika Dopunske nastave na srpskom jeziku u nemačkoj pokrajini Hesen i uz veliku pomoć u organizaciji članova i uprave Fudbalskog kluba Tempo. RTS kros su otvorili Biljana Bukinac, koordinator nastave na srpskom jeziku, i Branko Radovanović, generalni konzul Srbije, koji je pozvao sve prisutne da odaju počast minutom ćutanja tragično nastradalim početkom maja u Srbiji.

Otvorili RTS kros: Biljana Bukinac i Branko Radovanović

Ljubav za učenike sa Vračara

– Veliko mi je zadovoljstvo da je i ove godine odziv bio veoma dobar, da su roditelji doveli svoju decu i da smo na terenima FK Tempo na krosu RTS u dijaspori poslali snažnu poruku ljubavi i podrške deci, đacima osnovne škole ‘Vladislav Ribnikar’ u Beogradu. Vršnjacima i narodu Srbije smo poslali jedno veliko srce iz Frankfurta – rekao je Branko Radovanović, generalni konzul Srbije u Frankfurtu.

– Održan je peti Kros RTS-a i već treći na terenima FK Tempa kome se zahvaljujem na celokupnoj organizaciji i gostoprimstvu. Na današnjem krosu se okupilo oko 200 učenika, od ukupno 530 koji pohađaju Dopunsku nastavu na srpskom jeziku. Trčalo se u devet kategorija. Od prvog do osmog razreda trčali su posebno devojčice i posebno dečaci i imali smo i kategoriju dece predškolskog uzrasta koji su takođe trčali u grupama devojčica i dečaka. Sve zadate grupe su trčale, što govori o popularnosti ove sportske manifestacije. Imali smo učenike iz svih nastavnih jedinica u pokrajinama Hesen, Vizbaden, Maintal, Frankfurt, Darmštad, Bad Filbel, Bad Homburg i Ofenbah. Nastavni kadar je bio kompletno prisutan, nastavnice Tatjana Milanović, Sonja Zrnić, Bojana Rakonjac, Zorica Mladenović i nastavnik Vladimir Živanov koji je i vodio program – rekla je Biljana Bukinac, koordinator Dopunske nastave na srpskom jeziku za devet zemalja Evrope, Australije i Južnoafričke Republike.

Sportska porodica Radenković: Jelena, Vladimir, Mia, Vesna i Vuk

Medalje i diplome

– Sa zadovoljstvom učestvujemo u organizaciji RTS krosa. Naši tereni su uvek otvoreni za ovakve sportske manifestacije. Cilj je da se okupi što više dece i roditelja, da se svi družimo i da širimo našu zajednicu u Frankfurtu, što smo i ovoga puta uspeli – rekao je Vladimir Matijević, predsednik FK Tempo.

Nakon održane poslednje trke u kojoj su se takmičili mame i tate učenika i u svim đačkim kategorijama medalje i diplome za prva tri mesta u svakoj kategoriji podelio je konzul Branko Radovanović.

Nastavnički kadar na krosu

Među najnagrađenijima bila je porodica Radenković iz Frankfurta, mama Jelena koja je osvojila treće mesto u trci mama, ćerka Mia koja je osvojila prvo mesto u kategoriji devojčica 4. razreda, ćerka Vesna koja je osvojila prvo mesto kod devojčica prvog razreda, Vuk (2,5) koji je nagrađen kao najmlađi učesnik krosa i tata Vladimir je bio drugi u trci tata.

– Mi smo jedna sportska porodica. Tata Vladimir je pre četiri godine učestvovao na Ironmen (triatlon) u Frankfurtu i osvojio zapaženo mesto, Mia trenira košarku i u prvom timu je Ajntrahta iz Frankfurta, Vesna počinje ove godine takođe košarku, a ja sam amater među njima. Prvi put smo na krosu i prijatno sam iznenađena brojem naših ljudi koji žive na ovim prostorima i velikim odzivom na krosu – kaže nam Beograđanka i mama Jelena.

Lana, mama Sanja i tata Nenad Josimov

Trka male Lane

Lana Josimov (10) je trčala na krosu, a za nju su navijali mama Sanja i tata Nenad.

– U četvrtom sam razredu Dopunske škole na srpskom jeziku u Vizbadenu kod nastavnika Vladimira Živanova. Osvojila sam treće mesto kod devojčica četvrtog razreda. Do sada sam dva puta bila prva, ali ove godine mi patike nisu bile baš najbolje pa sam bila treća. Trka nije bila teška, ali iduće godine ću poneti druge patike pa ću opet biti prva – kazala je Lana.

Sanela, Radiša, Mateja i Novak Kicušić

Nova drugarstva

Predstavnik porodice Kicušić iz Frankfurta na RTS krosu je bio Matija (11), a mama Sanela, tata Radiša i mali brat Novak (3,5) su bili velika podrška.

– Osvojio sam četvrto mesto, a zamalo da budem treći. Ovde mi se jako dopalo i upoznao sam mnogo novih drugara, a neke poznajem i iz škole kod nastavnice Sonje Zrnić u koju idem. Upoznao sam novog drugara Đorđa i sa njim ću se sigurno družiti – rekao nam je Mateja.

Detaljnije