Treći Salon knjiga najavio “Bolje stoleće”​

Treći Salon knjiga najavio “Bolje stoleće”​

Treći Salon knjiga najavio "Bolje stoleće"

treci-salon-knjiga-toronto_1

Salon je počeo vizuelnom prezentacijom knjige Saše Rajšića „To Un-Become project“ na engleskom, prevedenom na nekoliko jezika i prezentovanom u preko trideset zemalja sveta. . Tema i projekat vredan pažnje, svojom kreativnom idejom, jezičkom kovanicom filozofskog pojma „od-postanak“, uz pomoć dokukumentarne priče, po prvi put je predstavljena publici na srpskom jeziku.

treci-salon-knjiga-toronto_2

FOTO: Vesti

Mladen Obradović, glumac i autor dramskog teksta „Woods are Dark and Deep“ izveo je scenu iz istoimene predstave koja izaziva emocije, postavlja pitanja i zahteva pažnju za večite emigrantske teme. Svojim osvrtom „I Mizera je ljubav“, Dušica Ivanović je podsetila poetioce Salona na jedan od aspekata lirike Miloša Crnjanskog, duhovnog pokrovitelja ove manifestacije.

treci-salon-knjiga-toronto_5

FOTO: Salon knjiga Toronto

Sutradan je novinar i publicista, Vojo Mačar predstavio svoju zbirku pripovedaka „Priče o belom gradu“ koje su nastale u periodu izlaženja srpskog časopisa „Slovo“. Inspirisani esejem autorke Ane Savić o Radomiru Mićunoviću, razgovaralo se i o mentorima koji podstiču pisanje. Ana Ginićje pripremila i održala ćiriličnu radionicu pod nazivom „Pisma prijatelju“. Dušica Ivanović podsetila je učesnike Salona na pisca Branka Pirgića i njegov upravo objavljen zbornik radova pod nazivom „Branko Pirgić – putovanja i sećanja“. U književnim razgovorima učestvovali su još i Vesna Nedić, najavom svog novog romana i prezentacijom časopisa SAN čiji je glavni urednik, njeni saradnici, Živko Perić i Katarina Savić dok je Dijana Vasilić Jevtić čitala poeziju.

treci-salon-knjiga-toronto_4

FOTO: Salon knjiga Toronto

Salon je nastavljen sledećeg vikenda kada je Radovan Gajić predstavio četiri žbirke pesama koje je nedavno objavio u Beogradu. Ovo je ujedno bila i prva prezentacija zbirki, ali i nesvakidašnji razgovor sa pesnikom koji je skoro pola veka aktivan član srpske zajednice, pasionirani čitalac, sakupljač knjiga koji je poklonio 3.000 naslova na engleskom izbegličkom kampu u Beogradu ove zime.

treci-salon-knjiga-toronto_3

FOTO: Vesti

Kako je najavljeno, knjige autora učesnika salona biće donirane srpskoj biblioteci “Stevan Jorgović” u Montrealu. Među njima su naslovi koje potpisuju Miljan Paunović, Radovan Gajić, Ilija Šaula, Radmila Karadžić alijas Maja Pop, Dušica Ivanović, Novka Petrović, Milić Radević, Sreto Petrić, Želimir Mlađenović, Vesna Nedić, Ana Ginić, Katarina Kostić, Jasmina Jovanović, Nataša Bartula, Vojo Mačar, Ana Savić, Bojan Bosiljčić, Tanja Ajtić, Danijela Mrdak, Srđan Bajić, Dragan Balog, Danijel Mirkov, Nebojša Krljar, Goran Fabio, Radmila Karać, Marta Trklja, Branko Bubalo, Đorđo Vasić, Zorica Mišić, Labud Dragić, Dragan Milenković, Stojanka Petković, Gordana Stojić i Tatjana Crnjanski.

FOTO: Salon knjiga Toronto

Kao i dva prethodna Salona, i ovaj je obeležio buntovnik i poetski slikar, Miloš Crnjanski: „Mi ćemo izumreti i doći će bolje stoleće, ono uvek dolazi“ bio je slogan ovogodišnjeg Salona. Prema rečima organizatorke Salona, Violete Dimitrijević, u toku je prikupljanje građe za izradu monografiju ovogodišnjeg Salona koja će i pisanom reči ovekovečiti treći po redu Salon knjiga u Torontu čime i zvanično počinje prikupljanje prijava za „Salon knjiga u Torontu“ 2020.

Podeli


prijavi se

Mar
31

Treći Salon knjiga najavio “Bolje stoleće”​

Treći po redu „Salon knjiga u Torontu“ okupio trideset pet srpskih autora koji su…

Mar
26

Poklon karte za koncert Sergeja Ćetkovića u Torontu

Osvojite besplatne ulaznice za koncert.

Mar
26

Balkanske igre odzvanjale Heliconian Hallom

"Sedam Balkanskih Igara" srpskog kompozitora, učitelja muzike i muzičkog…

Prethodni post

Original Article