Trece pojavljivanje

Bivši jugoslovenski predsednik Slobodan Miloševic, prilikom svog treceg pojavljivanja pre Haškim tribunalom 29. i 30. oktobra 2001. godine, odbio je da se pred sudijama izjasni o optužnici koja ga tereti za zlocine na Kosovu, kao i zlocine pocinjene tokom rata u Hrvatskoj. On je zatražio od Tribunala da diskvalifikuje tužioca Karlu del Ponte zbog „bezocnih laži“.

Bivši predsednik SRJ je naveo dva razloga zbog cega traži diskvalifikaciju del Ponteove – prvi, što su svi dogadaji u optužnici za Kosovo smešteni u vreme od 24. marta do pocetka juna 2000. godine, a drugi razlog je što je upravo u tom periodu izvršena, kako je istakao, „zlocinacka NATO agresija na Jugoslaviju“. Prema njegovim recima „iz tužbe proizlazi da nije NATO izvršio agresiju na Jugoslaviju nego da je Jugoslavija izvršila gresiju na samu sebe“.

„Tražim da mi se odmah procita pripremljena presuda i da mi više ne dosadujete da satima slušam tekstove optužnice, koja je napisana na nivou sedmogodišnjeg retardiranog deteta“, rekao je bivši jugoslovenski predsednik i dodao da „dobro znam zašto je optužen“. „Optužen sam zato što sam imao cast da branim svoj narod od zlocinacke agresije koja je pokrenuta protiv njega, i da ga branim svoj narod od terorizma“, rekao je Miloševic.

Na kraju prvog dana statusnog pretresa, Miloševic je tražio da se uklone monitori iz njegove celije i da osoblje pritvorske jedinice više ne prisustvuje za vreme poseta njegovih najbližih, što je nazvao diskriminacijom. On je napomenuo da se vec cetiri meseca zloupotrebljava pravilo pracenja kamerom, koje bi trebalo da traje jedan mesec, i to sa obrazloženjem da postoji opasnost da bi eventualno sam sebi oduzeo život. „Nikada to ne bih ucinio, kako zbog svoje dece, tako i zbog toga što moram da rušim ovaj sud“, rekao je Miloševic. Sudija Ricard Mej rekao je na kraju pretresa, tokom kojeg su obavljene pripreme za sudenje, da Miloševic „nije predmet nikakve diskriminacije“ i da ce proces protiv njega biti brz i fer.

Glavni tužilac Haškog tribunala Karla del Ponte najavila je da ce pocetkom novembra biti podneta sudiji na potvrdu i optužnica protiv Milosevica za zlocine pocinjene tokom rata u Bosni i Hercegovini. Ona je rekla da ce zatražiti spajanje i jedinstveno sudenje Miloševicu, jer bi u protivnom tri odvojena sudenja Miloševicu mogla trajati tri godine. Kao orijentacioni datum pocetka sudenja Miloševicu za zlocine nad kosovskim Albancima odreden je 12. februar iduce godine. Sudije su odbile sve preliminarne prigovore trojice advokata „prijatelja suda“ na zakonitost osnivanja i nadležnost Tribunala.