Трећа дечија смотра српског фолклора у Италији

Кажу родитељ се рађа у истом моменту када и дете. И од тог тренутка ништа више није исто. Од тога дана сваки родитељ даје последњи атом своје снаге да дете види насмејано и срећно. Признаћете, свакога од нас дубоко је заболела свака суза нашег детета, сваки оборени поглед, док би учинили све да своје дете видимо насмејано и срећно.

Поносно можемо рећи да је на Трећој дечијој смотри фолклора у Италији радост и срећа била на лицима наше деце. Смотра је одржана 24. новембра 2018. у организацији Савеза Срба у Италији, а овогодишњи домаћин била је културно спортска организација „Круна“ из Скиа. До последњег места испуњен театар „Auditorium Comunale“ Марано пленио је емоцијама. Смотру су отворили малишани српске допунске школе „Свети Сава“ одељење из Скиа, на челу са учитељицом Иваном Марјановић песмом „Деца су украс света“. Свако културно удружење на свој начин и у својој интерпретацији задржало је пажњу одушевљене публике. У различитим кореографијама представили су се ССКУД „Хомоље“ из Креаца, КУС“Дуга“ из Монтекиа, КУД „Слога“ Вићенца и Басано дел Грапа, КУД „Понтес-Мостови“ из Трста, КУД „Јелек“ из Арзињана и удружење „Слога Српске Дијаспоре“ из Удина, док су малишани „Круне“ затворили смотру премијерним извођењем игара из Владичиног Хана у кореографији аутора Драгана Павловића „Весели жбун“.

Да смо од родног краја далеко, али да нам је наша православна вера дубоко у срцу и да је тиме остављамо у наслеђе својој деци показала нам је најмлађи појац српске православне цркве „Свети Лука“ у Вићенци, мала Јулија Лазић у маестралном извођењу песме „Света Анастасија“. Да нам Вук није залуд оставио наше ћирилично писмо, као и многи наши далеко познати писци своје поезије показала је Сара Милосављевић у нимало наивној рецитацији „Отаџбина“ Војислава Илића. Ове вечери у контексту наше смотре нисмо могли а да се не дотакнемо највеће болне тачке нашег народа – Косова и Метохије у песми „Густа ми магла“ коју је за све нас извео фантастични Марко Тривунчевић. Сваки од ово троје малишана измамио је сузе радоснице и честитамо им на успешном наступу. Као симбол подршке нашем народу који живи на овим просторима, нашој манифестацији и добрим међуљудским односима имали смо госте из италијанске плесне школе „Stagedoor ASD“ Скио и мало је рећи да су и они одушевљени нашом манифестацијом.

Подршку својим присуством и овога пута дао нам је проторејер Далибор Ђукић, није изостао ни почасни конзул Леандро Кјарели из Фиренце, као ни градоначелник Скиа господин Валтер Орси. Председник Савеза Срба у Италији г. Душан Алексић у свом обраћању присутнима пожелео је да српска школа „Свети Сава“ у наредним годинама броји све више ђака, док је председник домаћина „Круна“ г. Бобан Петровић даровао све учеснике програма малим знаком пажње у знак сећања на овај дан. Великом поруком мира у знак обележавања стогодишњице од завршетка првог светског рата сви наши малишани послали су целом свету са овог малог места. Дружење се након уметничког програма наставило у месту Зане, уз ДЈ музику за децу и омладину.

Тако се завршила трећа смотра дечијег фолклора у Италији. Они који су желели да виде културно-уметнички програм из ове сале изашли су задовољни, они други пак, провели су своје време тражећи недостатке. Удружење „Круна“ захваљује Савезу Срба у Италији на указаном поверењу, свим учесницима у програму, верној публици, свим родитељима који су веровали у овај пројекат, госпођи Јелени Глишић на подршци и сарадњи, референту за фолклор Стефану Марјановићу , такође господину Дарку Хаџићу на фотографијама, свим волонтерима који су радили пре, за време и након манифестације, и нашим драгим играчима из првог ансамбла „Круна“ који су дали свој максимум да све протекне у најбољем реду, а текст ћу завршити управо онако како смо завршили и нашу смотру:

Владајте се љубављу, будите Сложни, да обучени у Јелеке, вођени Дугиним бојама пређемо све Mостове, па преко Хомоља и осталих крајева Србије, Крунишемо сви заједно наше праве вредности мислећи увек на ове малене ручице, на њихове окице, радост и осмex.

Лидија МладеновићOriginal Article