„Trebalo mi je vremena da naučim, te jednostavne stvari ne trpe propuste, ni male“: Ivan Tokin za Nedeljnik

„trebalo-mi-je-vremena-da-naucim,-te-jednostavne-stvari-ne-trpe-propuste,-ni-male“:-ivan-tokin-za-nedeljnik
„Trebalo mi je vremena da naučim, te jednostavne stvari ne trpe propuste, ni male“: Ivan Tokin za Nedeljnik

Ivan Tokin za novi broj Nedeljnika povodom reizdanja jednog od najvećih srpskih bestselera u 21. veku, knjige „Najnormalniji čovek na svetu“

***

Kako sad sa odela i kao revizor ideš na građevinu? Kako ti je u glavi? Kako je iz kravate na đubrovnik?

Ma trebale su mi pare, ja nikad nisam imao pare za dva meseca, nemam ni sad, svakog meseca mi treba plata. A đubrovnik? Pa više sam se osećao da tamo pripadam, mada mi nije bilo pravo, i bilo mi je teško, ali dugo sam se ja na dnu osećao kao od kuće.

A kuvanje?

Sad kuvam samo kod kuće, svojoj porodici, i jedno od većih zadovoljstava u životu mi je kad ih gledam kako jedu, kad jedemo zajedno, kad im se sviđa to što sam napravio. Njih dve vole jednostavna jela, bez mnogo začina i sastojaka, da svi ukusi rade za jedan glavni, ne vole haos od ukusa, i onda ja tako kuvam. Trebalo mi je vremena da naučim, te jednostavne stvari ne trpe propuste, ni male.

Kuvanje sam zavoleo gledajući svoju majku kako dinsta junetinu i pravi beli pirinač. To je sve. To me je fasciniralo, a posle sam učio od koga sam stigao. Jovec, moj drug koji je držao kafanu „Dunja“ na Zvezdari, najviše me je naučio, i dao mi prvu priliku da kuvam u restoranskoj kuhinji. Seckao sam, pomagao, učio, i to je trajalo. Onda je Jovec jednom morao na sahranu, švedski sto je bio zakazan, ja sam to izgurao bez njega, i tada sam postao kuvar. Tamo sam počeo da jedem ljuto, to je isto važan trenutak u mom životu, jedna od prekretnica. Ljuto mi je otvorilo novi svet ukusa. Kad sam se navežbao, kad me više nije samo peklo, shvatio sam šta se dešava. Ljutina kasni, ide malo posle svih ostalih ukusa, prvo osetiš sve drugo, a onda dolazi ljutina koja briše sve pred sobom, pokupi sve ukuse, razloži ih, svakom doda po deo sebe, i onda ih opet spoji u nešto novo, od istih sastojaka, sve je isto, samo potpuno drugačije. Isti osećaj sam imao kad sam se kasnije zaljubio u svoju ženu.

Posle sam radio u još nekim kafanama, pa sam kuvao u jednoj finoj porodici dve godine, imam jedno četiri godine kuvarskog staža.

CEO TEKST PROČITAJTE U NOVOM BROJU NEDELJNIKA, KOJI JE U PRODAJI OD ČETVRTKA, 13. JUNA, NA SVIM KIOSCIMA I NA NSTORE.RS

Post Views: 50

Originalni tekst