“To je moj dug, koji mi je u duši”: Miljan iz Kanade u rodnom selu u Srbiji gradi stadion da bi deca besplatno trenirala fudbal

Fudbalski talenat jednog mladića iz srca Šumadije, ograničile su sankcije, inflacija i sveopšta nemaština u kojoj se Srbija našla početkom 90-tih godina. Iako su mu predviđali velike sportske domete, talentovani mladić nikada nije postao profesionalni sportista, a život ga je odveo na drugu stranu. Ispostavilo se, da je jednako talentovan i u svetu biznisa, gde je napravio zavidnu karijeru. Miljan Gavrilović (48) iz Saranova kod Rače, danas živi u Kanadi, vlasnik je velike kompanije, a njegov najnoviji “poslovni poduhvat” je izgradnja sportskog kompleksa u rodnom selu, piše Nova.rs.

Potez Miljana Gavrilovića za divljenje! Uložio sav svoj kapital u rodni kraj, milioni evra za sportski kompleks u Šumadiji

“To je moj dug, koji mi je godinama u duši. Moja generacija nije imala uslove za treniranje i ja ne želim da se istorija ponovi”, kaže Miljan na početku razgovora za Nova.rs. Želja mu je, dodaje on, da u svom selu izgradi stadion, na kome će deca moći besplatno da treniraju fudbal.

“Želim da napravimo zdravu sredinu za decu iz celog regiona, da se druže i da provode vreme na stadionu, a sa njima da rade dobri treneri. Talenat i pravi rad sa takvom decom su dobitna kombinacija za dobru sportsku karijeru. Voleo bih da u Saranovu stasa nova genaracija igrača, za koju će čuti Evropa, pa i ostatak sveta” iskren je Miljan.

Ovaj nekadašnji fudbaler danas je uspešan biznismen i vlasnik kompanije za betonske konstrukcije “Grizzly’” iz Toronta. On ne krije da njegova firma dobro posluje i da “ima više nego što mu treba”, pa dodaje da mu nije cilj da u tuđini “zgrće bogatstvo”. Odlučio je da svoj lični novac uloži u dobrobit cele zajednice, a na taj korak podstaklo ga je i sopstveno roditeljstvo.

Kao otac tri sina, Miljan kaže da je spoznao “najveću vrednost u životu”, te da je ulaganje u decu i razvijanje njihovih potencijala najbolja investicija za budućnost.

Fudbal će biti sinonim za Saranovo

Novi sportski kompleks u srcu Šumadije, prema Miljanovim procenama trebalo bi da bude završen 2023. godine. On je u Saranovu od meštana otkupio pet hektara zemlje, na kojoj se već izvode radovi za polaganje kamena temeljca, a tim vrhunskih arhitekata, kaže on, projektuje objekte za budući sportski centar, koji će imati fudbalski stadion, terene za mali fudbal, bazen, market, bar i kamp sa 50 ležajeva.

“Radimo na tome da napravimo sportsko turistički kompleks koji će biti samoodrživ. Imaćemo komercijalne sadržaje koji će donositi prihode za angažovanje kvalitetnih trenera, nabavku sportske opreme, finansiranje putovanja na utakmice, a da sa druge strane decu i njihove roditelje treniranje fudbala ne košta ništa”, iznosi Miljan svoje planove i za Nova.rs se priseća anegdote iz detinjstva koja je odredila vrednosti u koje i danas veruje.

Priča nam da su on i njegova generacija trenirali u oskudnim i teškim vremenima, ali da su imali velikog trenera i nastavnika fizičkog Zorana Marjanovića, koji ih je u takvim uslovima naučio da prvo budu dobri ljudi, pa tek onda dobri sportisti.

“Trenirali smo u teškim uslovima, a za odlazak na utakmice u druga mesta imali smo samo nastavnikov auto. On bi birao najsitnije među nama, da bi što više nas moglo da stane unutra. Igrali smo sa sedam igrača i pobeđivali jače ekipe. Nastavnik nam je stalno govorio da moramo da verujemo jedni drugima i da se držimo zajedno. To su vrednosti koje su mene odredile za ceo život i pomogle mi da dođem do ovog stepena gde sam danas. Moja želja je da i današnja deca imaju energiju koju smo mi imali, ali da ne moraju da brinu, ni za prevoz, ni za dresove”, naglašava Miljan i dodaje da je upravo to taj dug, koji mora da oduži svom zavičaju.

“Ne želim da se obogatim, već hoću da selo oživi”

Loše društveno političke okolnosti u Srbiji, uticale su na potencijalne domete Miljanove sportske karijere tokom 90-tih godina, zbog toga je on danas, zagriženi neutralac. Ne želi da politika umeša svoje prste u njegovu viziju, već da svoj uspeh i investiciju u rodno selo sačuva od bilo kog političkog uticaja.

“Čim je nešto dobro, čim se nešto novo pojavi, političari bi hteli da budu deo te priče. Ja sam za to da dobre ideje treba podržati, a ne da dobijamo određene uslove. Moj tim dolazi iz sveta biznisa i politika nas ne zanima. Želimo da budemo nezavisni i od leve i od desne strane. Ko hoće da se bavi politikom, neka se bavi, mi smo biznis ljudi, politika nas ne zanima i želimo da ostane na tome”, kategoričan je on.

Miljan naglašava da svojom investicijom želi da njegovo rodno Saranovo bude rasadnik fudbalskih talenata i da jednog dana neka fudbalska zvezda s ponosom može da kaže da je svoju sportsku karijeru započela na terenima u jednom šumadijskom selu. Sudeći prema Miljanovoj upornosti i ljubavi prema zavičaju i fudbalu, ova najvažnija sporedna stvar na svetu, uskoro će postati glavna stvar u selu, koje broji oko hiljadu i po duša.

Nastavi sa čitanjem

Izvor

Nova.rs
Original Article