“Težina lanaca 3” u Beču

O velikom interesovanju za ovaj film, koji je već prikazan u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi, najbolje govori potpuno ispunjena bioskopska sala. Evropskoj premijeri filma u Beču koja je označila i početak prikazivanja u čitavoj Evropi, prisustvovao je i režiser Boris Malagurski.

„Težina lanaca 3" je najnovije ostvarenje filmskog serijala po kome je srpsko-kanadski režiser i producent Boris Malagurski postao veoma popularan prikazujući dešavanja na prostorima bivše Jugoslavije iz perspektive svetskih političkih i ekonomskih kretanja. Premijerno prikazivanje trećeg dela ovog serijala se bavi sistemskim problemima na ekološkom planu i zagađenju životne sredine. Film ne zaobilazi ekonomski pritisak neoliberalnog poretka u svetu, koji se u jurnjavi za profitom ne osvrće na negativne globalne ekološke i klimatske posledice. Štetnosti genetski modifikovane hrane, štetnosti osiromašenog uranijuma, kao i novi modeli poljoprivrednih programa, koje je autor snimio na Kubi i koji se nude kao ekološko svesna alternativa, teme su ovog filma koje je publika sa velikim interesovanjem pogledala.

Predsednik „Prosvjete" Srđan Mijalković, kao domaćin premijere, srdačno je pozdravio Borisa Malagurskog i u ime Društva, ali i svih Srba koji žive u Beču zahvalio se što je upravo Beč izabran za početak prikazivanja filma u Evropi.

„Hvala Borisu, hvala i svima vama koji ste došli da zajedno pogledamo ovaj izuzetan film. Želim da svi uživamo u njemu i da budemo podstaknuti na dublje razmišljanje o svim negativnim pojavama u društvu, kao i o onome što svako od nas pojedinačno može da učini da bi ovaj svet postao bolje mesto za život", rekao je Mijalković.

Nakon projekcije, Boris Malagurski je odgovarao na pitanja publike i apelovao da svako svojim angažmanom može da doprinese širenju svesti o potrebi za sistemskim promenama. Publiku u Beču interesovalo je najpre – da li će se Boris uključiti u politiku. Malagurski nije dao konkretan odgovor, rekavši da će to biti jasno u narednom periodu.

U nastavku večeri mnogobrojna bečka publika imala je prilike da se fotografiše sa Malagurskim, da mu lično postavi još neko pitanje, kao i da svojim donacijama pomogne i podrži njegov rad. Druženje je nastavljeno u obližnjem lokalu gde se uz piće još dugo ćaskalo o filmu.

Nakon SAD, Kanade, evropska premijera filma se posle prikazivanja u Beču, nastavlja u Nemačkoj, Švajcarskoj i Austriji. Film će, po najavi autora, u Srbiji i regionu biti prikazan krajem januara i početkom februara naredne godine.

Buduće lokacije i datumi prikazivanjana nemačkom govornom području:

Austrija:

03.11.2019 17:00 Lauterach (AT)

04.11.2019 20:00 Innsbruck (AT)

05.11.2019 20:00 Salzburg (AT)

06.11.2019 20:00 Linz (AT)

07.11.2019 20:00 Graz (AT)

Nemačka:

28.10.2019 20:00 Frankfurt (DE) CineStar

02.11.2019 20:00 Stuttgart (DE) UFA Palast

Original Article