Temišvar: Otvoreni 28. Dani preobraženja Srba u Rumuniji

Temišvar: Otvoreni 28. Dani preobraženja Srba u Rumuniji

18. avgust 2021.
Aktuelno, Region, Vesti

0 Views

Generalni konzul Republike Srbije u Temišvaru Vladan Tadić otvorio je međunarodnu književno-duhovnu manifestaciju „28. Dani preobraženja Srba u Rumuniji“.

U okviru svečanog otvaranja u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Temišvaru upriličena je i konferencija za medije na kojoj je detaljno predstavljen trodnevni program ovogodišnje manifestacije. Programom su predviđene književne večeri, okrugli sto posvećen saradnji Srba iz Rumunije i Srba iz Crne Gore, nekoliko kulturnih priredbi, ali i posete srpskim manastirima i drugim znamenitostima u županijama Timiš i Karaš-Severin, Dunavskoj klisuri i Poljadiji, u kojima živi srpsko stanovništvo.

Centralno mesto manifestacije, kao i svih prethodnih godina, predstavlja manastir Bazjaš, jedan od izvora srpske duhovnosti, koji je pre osam vekova, prema narodnom predanju, osnovao Sveti Sava, gde je predviđeno uručenje nagrade ovogodišnjem slavodobitniku, pesniku Nenadu Grujičiću iz Novog Sada.

U svom obraćanju, generalni konzul Tadić napomenuo je da su „Dani preobraženja Srba u Rumuniji“ najznačajnija književna manifestacija celokupnog srpskog rasejanja koju Savez Srba u Rumuniji tradicionalno organizuje u saradnji sa Generalnim konzulatom i Departmanom za međuetničke odnose Vlade Rumunije, a uz podršku Grada Vršca koji obezbeđuje novčani deo nagrade.

Naglasio je da, pored književnika iz Srbije i Rumunije, na ovogodišnjoj manifestaciji učestvuju i pisci iz Bosne i Hercegovine i Crne Gore, koji su zajedno sa predstavnicima Srpskog nacionalnog saveta Crne Gore specijalni gosti ovogodišnje manifestacije. U okviru nekoliko programa književnih večeri, prisutnim piscima i pesnicima, virtuelnim putem pridružiće se i stvaraoci na srpskom jeziku iz još šest evropskih zemalja i SAD.

Neposredno pre svečanog otvaranja, u prostorijama konzulata, generalni konzul Vladan Tadić sastao se sa predsednikom Saveza Srba u Rumuniji i poslanikom u rumunskom parlamentu Ognjanom Krstićem, predsednikom Srpskog nacionalnog saveta Crne Gore Momčilom Vuksanovićem, počasnim predsednikom Saveza Srba u Rumuniji i književnikom Slavomirom Gvozdenovićem i dobitnikom „Velike bazjaške povelje“ pesnikom Nenadom Grujičićem.

Slične objaveMSP osuđuje objavljivanje teksta u „Džeruzalem postu“

17. avgust 2021.Uručeno odlikovanje prof. Stefanu Pilotu

16. avgust 2021.Direktor Gujon i ministar za ljudska prava i izbeglice BiH Lučić : „pravo svojine je ljudsko pravo koje ne sme biti ugroženo u BiH“

10. avgust 2021.

Check AlsoGujon: Tradicija je ono što čini narode drugačijim i različitim ali ujedno i ono što nas istinski spaja

Međunarodni dečiji festival folklora „Licidersko srce“, najavljeno je danas u Skupštini grada Beograda, ove godine …

Original Article