Temelji za uspesniju saradnju sa maticom

Nakon trodnevnog rada na 12. Konvenciji Kongresa srpskog ujedinjenja, razgovaramo sa predsednikom ove organizacije, Miroslavom đordevicem, koji ne krije zadovoljstvo efikasnošcu skupa.
– Vec smo rekli da je novi pocetak veoma važan i za nas u dijaspori, i za našu maticu. Postavljali smo dovoljno koloseka, voz je spreman da krene, a taj naš novi pocetak je nastavak onih stvari koje smo hteli da uradimo još pre rata iz devedesetih.
Naša rezolucija je prihvacena, ciljevi su uspostavljeni, a veoma važan je saradnja organizacija u dijaspori, na cemu smo vrlo ozbiljno radili. Najpre cemo te temelje saradnje postaviti ovde, a onda taj model preneti i u Evropu, i tako snažniji pomoci srpskim pitanjima u Vašingtonu i drugim važnim centrima. Posebnu pažnju posveticemo i Republici Srpskoj, koja nema glas u Vašingtonu. Nastavicemo žestoku borbu za prava koja su dijaspori uskracena.

Pocetak nove Srbije

Nema više vremena za gubljenje, niti za prazne price. Mi kao narod kasnimo od Kosovske bitke. Promašili smo i renesansu, i industrijsku revoluciju, i novu tehnološku revoluciju… Nemamo više vremena za gubljenje. Danas je 5. oktobar, i ja verujem da je ovo pocetak nove Srbije. Zato verujem da cemo 5. oktobra iduce godine imati mnogo više rezultata, jer mi imamo drugaciju perspektivu i verujemo da je moguce promeniti stvari. Ja sam optimista, kaže Miroslav đordevic.

I Vi ste možda sa pravom skepticni i ne verujete da ce do istinske saradnje doci, ali nužda zakon menja i ja mislim da je sada pravo vreme. Mi se slažemo po svim kljucnim pitanjima. Naša organizacija radi veliki projekat „Blago“, za ocuvanje dokumenata u manastiru Manasija, nastavicemo taj program. Osim toga, radicemo sa maticom na izgradnji cvrstog ekonomskog mosta. To su kljucna pitanja.

• Kakvo je Vaše mišljenje sada o Savetu dijaspore, koliko ste zadovoljni njegovim ucinkom?
– Ja sam vec pri formiranju Saveta izrazio sumnju, jer mi smo godinama davali savete, i to nicemu nije služilo. Nama treba efikasnije telo, nema ništa samo od savetovanja. Dijaspora mora ucestvovati u donošenju i sprovodenju odluka. Srbija danas nema kadrova, i to je veliki problem. Nama su neophodne kvalitetne kadrovske promene, mi imamo ljude na pogrešnim mestima u veoma kriticnim situacijama. Dijaspora ima kadrove i taj potencijal mora biti iskorišcen. Neophodni su ljudi i kapital, i samo tako može ostati i preduzece i država. Mi smo tu da pomognemo.