Svetosavski bal u Becu ujedinio dinastije

Muzika je zasvirala svecani marss, ulazna vrata su otvorena, a u velepnu balsku dvoranu „Parkhotela Ssenbrun“ su usli mladici i devojke, clanovi KUD-a „Branko Radicevic“ iz Beca, obuceni u gradske nosnje starog Beograda. Voditelj programa Nikola Rackov je svecanim glasom najavio: „Dame i gospodo, Njeno Kraljevsko Visocanstvo, Princeza Jelisaveta Karadjordjevic“! Tog trena je pocela da tece bajka. Oko 400 posetilaca Svetosavskog bala je na nogama docekalo krhku damu, obasjanu svetloscu koja zraci iz cele njene pojave. Kraljevski koracajuci po laticama ruza koje su pred nju bacane, odevena u zlatastu balsku odoru, sa dijademom u kosi, srpska princeza je usla sa Miloradom Mateovicem, predsednikom Srpskog centra i organizatorom sestog po redu bala, koji je bio obucen u knezevsku uniformu Milosa Obrenovica. Princeza iz dinastije Karadjordjevic, sa rukom u ruci jednog Obrenovica, pozvala je Srbe na ljubav, medjusobno pomirenje i jedinstvo! Poruka je jasna i znacajna – neka se spoji nespojivo, neka se ostvari neostvarljivo, sve zarad sloge i buducnosti Srba i Srbije!
Ovogodisnjem balu je ton glamura i uzvisenosti u najvecoj meri dala princeza Jelisaveta, ali su mu znacaj dali visoki gosti iz Republike Srpske: predsednik Dragan Cavic i premijer Dragan Mikerevic, zatim ambasador u misiji SRJ pri medjunarodnim organizacijama u Becu, Branko Milinkovic, spanski ambasador u misiji pri medjunarodnim organizacijama, ministar savetnik u ambasadi BiH u Austriji i u misiji BiH u UN, Nada Jankovic, diplomate iz jugoslovenske ambasade i konzulata u Salcburgu, jugoslovenski vojni predstavnici i njihovi gosti iz vise zemalja, predstavnici znacajnih srpskih organizacija i brojni poslovni ljudi iz Beca i iz Republike Srpske. Dirigentsku palicu u umetnickom delu programa je u sigurnim rukama drzao Nikola Rackov, profesor na Muzickoj akademiji u Beogradu, koji je odsvirao „Srpski kvadril“, delo Johana Strausa mladjeg, kojim tradicionalno otpocinju Svetosavski balovi. On je mćstralno vodio program na srpskom i nemackom jeziku, govorio prigodne stihove i bio pravi ceremonijal majstor. Jadranka Jovanovic, primadona beogradske i mnogih svetskih operskih scena, Oliver Njego, zvezda beogradske scene i izuzetno talentovana Ekstra Nena, posetiocima bala su pruzili izvanredni ugodjaj, pevajuci operske arije i popularne slagere, podsetivsi na cuvena „tri tenora“ kad su zajednicki zapevali pesmu „Dobra vam noc, prijatelji“.
Kulture austrijskog, grckog i srpskog naroda su se preplele kroz nastupe plesnih i folklornih grupa, dajuci balskom programu posebnu draz, abeogradski orkestar „Skala“ koji vec nekoliko godina nastupa na Svetosavskom balu, i ovog puta je ucinio da posetioci uzivaju u njihovoj muzici do kasnih nocnih sati.
Nepodeljeno misljenje posetilaca je da je Svetosavski bal u Becu postao jedna od najznacajnijih manifestacija nasih gradjana, koja, pored zabave, pruza osecaj ponosa na svu raznolikost srpske kulture. Treba iskazati iskrenu zahvalnost i priznanje Miloradu Mateovicu, velikom entuzijasti i patrioti, koji, i pored svojih brojnih poslovnih obaveza, istrajava u onome sto je zapoceo pre sest godina, kad je organizovao prvi srpski bal u Becu posle 150 godina. On ne stedi vreme, energiju, a ni novac, sve sa zeljom da svoju zemlju i narod u gradu balova predstavi na nacin kako to zasluzuju. Sigurno je da ce se ovogodisnja svetosavska noc jos dugo pamtiti!