SVEčANO OBELEŽEN PETROVDAN U HRAMU SV. ćIRILA I METODIJA U MALMEU

Petrovdan u Malmeu dočekalo je neuobičajeno mnogo vernika. Pored naših zemljaka na liturgiji su bili Rusi i pravoslavni Šveđani. Iako su Šveđani najvećim delom protestanti, posle dolaska Srba u ove krajeve jedan broj njih je odlučio da promeni veru i pređe u pravoslavce. Među njima je i Mark Viklund, koji je već duže vreme član srpske pravoslavne crkve i strogo se pridržava svih crkvenih pravila.
– Post nije težak i važno je da se poštuje – kaže Mark, koji malo razume srpski ali se radije služi svojim maternjim jezikom. – U stalnom sam kontaktu sa igumanom Dorotejem u našem manastiru nedaleko od Bredareda, koji se sve više širi i da dolaze novi monasi.

Iguman Dorotej je takođe Šveđanin, ali je prešao u pravoslavce i zamonašio se u Srbiji. Osnovao je manastir koji je u nadležnosti naše crkve i pored nekolicine monaha koji su takođe Šveđani sada su mu se pridružili Rusi koji žive u ovoj zemlji. Naši vernici rado posećuju ovaj manastir, a i iguman je čest gost naših crkvi. Šveđani poput Marka Viklunda česti su i rado viđeni gosti u našim hramovima. Pored njega u hram sv. ćirila i Metodija u Malmeu došlo je više Rusa i pripadnika drugih naroda da zajedno sa Srbima proslave Petrovdan.

Značaj pričesti

– LJudski je grešiti, ali ljudski je i kajati se – kaže otac Milan Vukašin i slikovito poredi našu dušu sa posudom iz koje svaki dan jedemo. – Kako svakodnevno peremo posuđe, tako treba i da se ispovedamo. A duša je kao i sud na kojem, ako se ne pere redovno, ostaju tragovi. To su ožiljci na našoj duši.

Sveštenik Milan Vukašin je posle liturgije napomenuo da kraj petrovdanskog posta znači početak borbe da se održi vatra vere do sledećeg pričešća.
– Vatra života se održava dobrim delima – kaže otac Vukašin.
– Svakim dobrim delom taj plamen je jači.
Sveštenik skreće pažnju da pristupanje pričešću neki ljudi shvataju olako jer misle da su – ako se uzdržavaju od jela – ispunili sve uslove.

– Ali to nije dovoljno, treba ispuniti još uslova i napraviti puno dobrih dela. Jer, ponekad nije greh samo činiti loše. Ponekad je greh ne činiti dobro – naglašava sveštenik i dodaje da je posebno važna ispovest. – Sveta tajna ispovesti je, kako mi kažemo u crkvi, novo krštenje. Svaki put kad se čovek ispoveda on se duhovno ponovo rađa.
Ističući veliku važnost Petrovdana otac Milan je iskoristio priliku da čestita slavarima i onda je usledilo osveštenje kolača.