Svecano obelezen 30-godisnji jubilej JDS u Svajcarskoj

Na tromedi Švajcarske, Nemacke i Francuske u Bazelu pored reke Rajne, sala „Bifang“ bila je mala da primi sve poštovaoce Jugoslovenske dopunske škole u Švajcarskoj, koji su došli da uvelicaju „Smotru recitatora“.
Od 1.500 ucenika iz 130 odeljenja, njih 62 dobili su priliku da govoreci stihove iz decje, zavicajne i ljubavne poezije najvecih srpskih pesnika, obeležen jubilej povodom 30 godina dopunske škole na srpskom jeziku.
Troclani pesnicki žiri u sastavu: Milena Stamenkovic-Vukoje, Slobodan Stanišic i Igor Rems, posle tri sata, koliko je trajao program recitatora, odlucili su da je Danilo Bijelic (Bazel) u kategoriji od prvog do treceg razreda, za malu nijansu bio bolji od drugara Danila Perica (Cirih) i Jovane Sajic (Lozana). Andreji Markovicu (Cug) koji je osvojio prvo mesto u kategoriji od 4. do 6. razreda, cestitali su medu prvima njegove koleginice Sanja Matic, Jelena Petrovic i Aleksandra Obrenovic, koje su delile trece mesto.

Pobednicima boravak na Kopaoniku

Medu malo „starijim“ recitatorima, uzrasta od 6. do 8. razreda, a koji su govorili ljubavnu poeziju na srpskom i nemackom jeziku pobedili su: Maja Miladinovic (Bern), Svetlana Zelenovic, Marko đurdevic i Biserka Tasic.
Pobednici su nagradeni sedmodnevnim boravkom u hotelu „Junior“ na Kopaoniku koji je bio glavni sponzor, dok su ostali pobednici dobili knjige i diplome.

Uvaženi gosti

Pored ambasadora Jugoslavije i Bosne i Hercegovine, prof. dr Dragoljuba Popovica i mr. Jugoslava Jovicica „Smotri recitatora“ su prisustvovali: Dragan Pantelic, narodni poslanik u Skupštini Srbije i bivši fudbalski reprezentativac Zoran Popovic, savetnik Ministarstva prosvete i sporta, Milomir Arandelovic, šef medijskog tima za dopunsku nastavu, Slobodan Jovanovic, predstavnik ekspertskog tima za organizaciju kampova, Tomislav Popovic, predstavnik Zavoda za udžbenike iz Beograda, kao i diplomate, Mira Malic-Kljakovic, Tatjana Conic, Dijana Ivoševic i Radenko Simic, sveštenik Milutin Nikolic, Tomislav Peric predsednik SKS i mnogobrojni predstavnici drugih asocijacija.

Veliki aplauz u sali nastao je kad je Danilo Bijelic (6) pobednik decje poezije odlucio da svoj sedmodnevni boravak pokloni nekom od svojih drugara iz Sremskih Karlovaca, koji rastu u Domu za decu bez roditelja.
Pored divnih stihova koje su odrasle na cas „vratili“ u zavicaj, prisutni posetioci uživali su i u programu, koji su priredili mladi iz KUD „Kikac“, te Sonja Josipovic na klaviru i Dejan Bogdanovic na trubi, a sestre Dalija i Nevena Nedeljkovic (Gosau) pevale su izvorne srpske pesme.

Veliki dan za dopunsku školu

Koliko su Srbi doprineli i doprinose multikulturi svih 30 minulih godina, okupljeni u JDŠ, potvrdile su Valentina Ilic i Alisa Feleti govoreci na nemackom jeziku stihove Getea i Šilera.
– Ovo je veliki dan za dopunsku školu i ocuvanje maternjeg jezika i najbolja potvrda da se isplatio trud Ministarstva prosvete i sporta Srbije da u saradnji sa roditeljima, nastavnicima, DKP predstavništvima i uvaženim domacinima povecamo broj ucenika – rekao je u pozdravnom govoru Vlastimir Budimovic, narodni poslanik u Skupštini Srbije i šef ekspertskog tima za dopunsku nastavu u inostranstvu.
– Spali smo s nogu, jer smo „Smotru recitatora“, sa roditeljima i uciteljicama Andelkom Krasojevic i Milenom Milosavljevic pripremali poslednja tri meseca – rekoše Jovo Puric i Nebojša Marjanovic, prvi ljudi Saveta roditelja iz Bazela i dodaju da su mnogi roditelji pomogli spremajuci kolace, ali i finansijskim sponzorstvom.
Reto Sig iz Bazela, bivši beogradski student, oduševljen našom poezijom, ali i doprinosom njegove zemlje, kaže da je ovo dan kad je „Rajna sporije tekla, a Alpe toplije postale“…