Sve spremno za prvi svesrpski Sabor

SVE SPREMNO ZA PRVI SVESRPSKI SABOR U BADEN-VIRTEMBERGU

OTADŽBINA STIŽE U ŠTUTGART

Srpska dijaspora u Baden-Virtembergu konačno je dobila dugo očekivanu veliku narodnu smotru – Svesrpski sabor Baden-Virtemberga pod nazivom „Štutgart zove, otadžbino“, koji će se održati u 2. i 3. jula na stadionu „Festnjiese“ u tom gradu.
Organizator ove manifestacije je Srpski kulturni centar u povoju u Štutgarta i klubovi Baden-Virtemberga, a generalni pokrovitelji su dnevni list „Vesti“, Ministarstvo za dijasporu i Srpski savez klubova i udruženja Baden-Virtemberga.
Organizacioni odbor sabora je sastavljen od poznatih i uglednih ljudi naše dijaspore u Baden-Virtembergu i predvideo je da ova manifestacija bude smotra mladih na kojoj će učestvovati učenici Dopunske škole na srpskom jeziku, folklorni ansambli i fudbalske ekipe.

Ulaznica pet evra

Cena ulaznice je pet evra i u nju je uključena pored bogatog programa koji organizator nudi i tombola, kao i besplatan ulaz utih večeri u diskoteku „Metropola“. Pored nastupa folklornih društava iz Baden-Virtemberga i gostiju iz Frankfurta, fudbala, takmičenja učenika Dopunske škole u atletskim disciplinama, gosti će imati priliku da čuju i poznatu grupu „Tromeđa“, poznate estradne umetnike iz Srbije kao i orkestar diskoteke „Metropola“. Za najmlađe posetioce obezbeđen je poseban kutak, igralište s toboganima i ostalim rekvizitima. Za ljubitelje srpske istorije i književnosti Srpsko kulturno društvo „Sardonija“ pripremiće štand s knjigama.

Svesrpski sabor su podržali Ministarstvo prosvete i sporta, Republike Srbije, Ministarstvo za kulturu RS, Matica iseljenika Srbije, a očekuje se i zvanična potvrda Vlade Republike Srbije da će njihovo ministarstvo za obrazovanje i kulturu biti takođe pokrovitelj ove manifestacije. Veliki doprinos ovoj manifestaciji daće FK Partizan iz Beograda, čija će ekipa odigrati utakmicu sa pobednikom fudbalskog turnira. Smotru će otvoriti crkveni hor „Sveti knjaz Lazar“ iz Štutgarta.
Prihod od smotre namenjen je opremanju Srpskog kulturnog centra u Štutgartu, obogaćivanju biblioteke, kupovini projektora, unapređenju srpske škole u Baden-Virtembergu, za pomoć fudbalskim ekipama i folklornim ansamblima.
Organizacioni odbor poziva sve naše ljude iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske, Srpske Krajine i sve prijatelje da dođu na Sabor da se druže i steknu nove prijatelje. Za pobednike takmičenje predviđene su vredne i bogate nagrade, recimo, za pedeset dece Dopunske škole jednodnevni izlet u „Evropa park“ u Rustu kraj Frajburga.