Sve boje jeseni

Program ove večeri je zamišljen kao slavlje lepote balkanske kulturne baštine. Uz pomoć đaka i profesora Srpsko-francuske muzičke škole, KUD-a Karađorđe iz Berna i ANI Abrašević iz Cirha, KUD Vez je pokušao da gledaoce povede na proputovanje kroz prostore brdovitog Balkana i da kroz simfoniju pokreta i zvuka ispriča priču o našoj „maloj zemlji među svetovima“. Putovanje kroz šarenolike predele Balkana započelo je u samom srcu Srbije igrama iz Mačve koje je premijerno izveo KUD Vez.

Ova tačka je delo izuzetnog srpskog koreografa Miloša Simića i oslikava svadbeni običaj kraja iz koga i sam potiče. Nakon toga, predstavila se istočna Srbija i običaji Vlaha iz Kobišnice u interpretaciji KUD-a Karađorđe iz Berna. Potom su najmlađi članovi ansambla „Vez“ odveli do razigrane Šumadije i svojim nastupom razigrali sve prisutne u publici. Ubrzo su se u sali začuli i zvuci frule. Kroz ovaj instrument sa publikom je razgovarao frulaš Lazar Novičić uz melodije Topdžijskog kola a zatim i mlađani frulaši srpsko-francuske muzičke škole.

Nastupili su i profesor Nina Sofronski na klaviru i profesor Milutin Pavlović na klarinetu, a zatim Aleksandra Vančevska i Milan Milosavljević igrajući Cigansku ljubavnu igru. Ovo je još jedna od koreografija koja je premijerno izvedena na maloj pozornici sale Le Cazard u Lozani. Monologom iz predstave Koštana glumac Dejan Cicmilović oduševio je publiku. Koncert je završen gromoglasnim aplauzom koji je pratio nastupe gostujućih ansambla iz Berna i Ciriha.

Još jedna od specifičnosti ovog koncerta je da su se u srpskoj narodnoj nošnji predstavljali ne samo igrači koji su poreklom sa podneblja Balkana, već su se u kolu našli i prijatelji iz Indije, Francuske i Švajcarske.

Članovi KUD-a Vez poručuju da su izuzetno zahvalni publici, Milošu Damjancu, predstavniku SKSS-a, kao i svim igračima i tehničkoj podršci koja je omogućila da se jedno ovakvo veče realizuje.