Bronza za bronzanog ćurana

Izložba već 41. put otvara svoja vrata za umetnike iz celog sveta, a čija su jedina tema životinje. Fantastični radovi, slike, grafike i skulpture predstavljaju vrhunske prezentacije životinjskih motiva, ne samo sa područja Francuske, već i cele Evrope.

Ovo je druga nagrada koju je naš umetnik dobio u Francuskoj. Na internacionalnoj izložbi u Ilzzach-u u aprilu ove godine L´Art au Coeur de l´Europe gde je tema bila Irska, a na kojoj je učestvovalo više od 80 umetnika, Vasilije Stojanović – Vasa osvojio je prvo mesto u kategoriji skulpture sa istoimenem radom Irska, rađenim u drvetu i bronzi.

Vasa Stojanović je učestvovao i na renomiranoj izložbi „Le Salon d’Automne“ u Parizu koja je održana od 12. do 15. oktobra na Jelisejskim poljima. Organizacija Société du Salon d’Automne (poznata i pod skraćenim imeneom Salon d’Automne ili Parski jesenji salon) osnovana je 1903. od strane arhitekte Frantz Jourdain i uz pomoć Georges Rouault, Paul Cézanne, Eugène Carrière i Auguste Renoir. Ona je bila reakcija na konzervativnu politiku oficijelnog Salon de Paris.

„Izložbu je posetilo više desetina hiljada posetioca, među kojima i generalni konzuli Kine, Rusije i Brazila. Iako su Vasilije Stojanović-Vasa i Vajar Raško Marinković, predsednik skulpturne sekcije Jesenjeg salona, i još nekoliko umetnika sa eks Ju prostora izlagali, na žalost, od naših zvaničnika se niko nije pojavio“, kaže za Program za dijasporu RTS-a Vasa Stojanović.