Sumnja u ozbiljan ishod

Iako se u aktivnosti i povezivanje dijaspore krenulo sa puno ambicija i dobre volje, u Francuskoj se ti tokovi ne krecu u željenom pravcu. Izgleda da naši ljudi nemaju nameru da se ukljuce u konkretnije pripreme za izbor Skupštine dijaspore i imenovanje svojih predstavnika.
Ovakve potvrde upravo stižu iz lionskog konzularnog podrucja, gde su završeni informativni i pripremni skupovi u Lionu, Serianu kod Marseja, u Burg on Bresu i u La Rošeu. Medutim, interesovanje za ove skupove najcešce je bilo vrlo slabo.
– Žalosno, ali je tako! – prokomentarisao je Spasoje Krivokapic iz Anemasa, clan Organizacionog odbora.

Ozbiljna šansa

– Na Skupštinu dijaspore gledam kao na ozbiljno telo koje bi trebalo da pomogne svim našim gradanima u rešavanju njihovog statusa i njihovih problema. Stoga ih pozivam da izaberu svoje delegate koji ce od 19. maja, radom i rezultatima opravdati ukazano poverenje – porucuje gospodin Krivokapic.

– Na svim skupovima govorilo se o znacaju osnivanja Skupštine dijaspore. Kao organizator imao sam svesrdnu pomoc našeg novog konzula u Lionu Aleksandra Mitica i Slobodanke Jastrebic. Veoma sam im zahvalan što su se odazvali i prisustvovali svim ovim skupovima – rekao je Spasoje Krivokapic.
Osnivacka skupština je zakazana za nedelju 19. maj u St. Agnin Bionu, na periferiji Burgoan Zala, sa pocetkom u 14 casova.
– Kakve smo rezultate postigli, videcemo na Skupštini kada se procitaju imena delegata. Ali, nažalost, kako stvari stoje, i pored velike želje i napora da se realizuje ovaj projekat veoma znacajan za sve nas, licno sumnjam u ozbiljan ishod – razocarano procenjuje gospodin Krivokapic.

Tapkanje u mestu

– Bude li se i dalje gledalo na napredne projekte sa nepoverenjem, tapkacemo u mestu okruženi sopstvenim problemima i jadikujuci jedan drugom, a mladi ce nam odlaziti gledajuci nas kao na hendikep-generaciju – analizira Krivokapic.

Iznoseci zakljucke sa proteklih skupova, ovaj aktivista izdvaja slabo interesovanje, tumaceci ga sa „izgubljenim poverenjem, jer cega narod na sve gleda sa velikom sumnjom“.
– I pri tome postavljaju cudna pitanja. NJihovo nezadovoljstvo je veliko, što govori o veoma narušenim odnosima. Na ovim skupovima nema mladih. Moglo bi se reci da je ovo bio i dobar test, u kojem smo dobili rezultate o ozbiljnosti problema sa kojim smo se uhvatili u koštac.