Strucni seminar sa koreografima

Minulog vikenda u prostorijama FMD “Kolo” iz Nojhauzena na poziv novog predsednika Saveza srpskih kulturno-umetnickih društava Švajcarske Ace Pavlovica održan je prvi sastanak uprave Saveza.
Kao što je na skupštini Saveza pre tri nedelje i dogovoreno, stara i nova uprava su se dogovorile da ce kompletna primopredaja dokumentacije raznih resora biti obavljena do pocetka letnjih godišnjih odmora.
Na sastanku se mogla osetiti velika volja i želja novih clanova uprave da se radi zajedno na dobrobit svih Srba u Švajcarskoj, a posebno srpskog folklora. Predsednik Aca Pavlovic izneo je svoje stavove i projekte Saveza koji bi trebalo da se sprovedu u narednom periodu. Prisutni su jednoglasno usvojili predloge predsednika. Najmladi folkloraši do 14 godina imace revijalnu smotru na jesen. Takode ce njihovi umetnicki rukovodioci imati priliku da posete strucni seminar gde ce moci od profesionalnih koreografa Srbije i Republike Srpske da nauce kako se radi sa decom na najbolji moguci nacin.
Veliki ansambli imace priliku da se kvalifikuju za evropsku smotru srpskog folklora, tako što ce se organizovati dve predkvalifikacije – jedna na zapadu, a druga na istoku Švajcarske. U finalu ce biti odluceno koje društvo predstavlja Švajcarsku na Palama, gde ce se održavati sledeca smotra srpskog folklora. Umetnicki rukovodioci ovih ansambala imace priliku da intenzivno “pohadaju” nedelju dana seminare, predvodene najboljim koreografima domovine. “Najbolji ansambli igrace na eminentnim mestima, pozorištima i trgovima velikih gradova, jer samo tako pokazujemo srpsku kulturu na pravi nacin u Švajcarskoj” – rekao je Pavlovic.