STRANCI NEPOŽELJNI U RESTORANIMA

Da li ste znali da u glavnom gradu Švajcarske postoje restorani i barovi, u koje se kao po zakonima aparthejda, odavno ukinutog čak i u Južnoafričkoj republici, strancima ne dozvoljavaju da u njih uđu?! O tome je nedavno, kao velikom skandalu javnost izvestio švajcarski intrenet portal i novina „20 minuta“ obaveštavajući čitaoce o onome sto se dogodilo izvesnom E. Koenu (32) koji je sa dvojicom prijatelja želeo da uđe u poznati „Art kafe“ u Bernu.
U ovom napisu se ne navodi nacionalnost pomenutog čoveka niti njegova boja kože, ali je verovatno lako uočiti da nije poreklom Švajcarac. Prenosi se njegova izjava da je te večeri, oko 22 časa, bio pristojno obučen, u odelu i kravati i da je posle napornog radnog dana krenuo sa kolegama da se uz piće opuste od stresa na poslu.
– Na vratima „Art kafea“ me, međutim, sačekalo neprijatno iznenađenje. Obezbeđenje mi je tražilo da pokažem kakvu vrstu boravišne dozvole posedujem, a kada sam pokazao ‘B’ švajcarsku vizu, rekli su mi da ne mogu da me puste unutra- ispričao je novinarima ozlojeđeni stranac.
On u prvi mah nije hteo da se sa tim pomiri i tražio je da zovu šefa „Art kafea“ ali je i od njega dobio isti odgovor. Sa „B“ vizom ne može u lokal!

Lista u maju

Ovaj slučaj je zainteresovao nadležne u Komisiji za rasizam. Direktorka Doris Angst izjavila je da nijedan kanton nije rešio ovaj problem. Ona je rekla da u dogovoru sa posebnom policijom zaduženom za održavanje reda u javnim objektima ( Gewerbepolizei ) treba da se napravi lista za ugostitelje u kojoj će biti tačno naznačeno šta znači zabrana ulaska u lokal i strogo precizirano ko, kada i zašto može biti vraćen za ulaza. Ova lista biće gotova početkom maja.
– Trenutno ni sami ne znamo kako da savetujemo klubove i lokale na ovu temu. Nadam se da će lista koja će uskoro biti obelodanjena, uneti više reda – rekao je za švajcarske medije Mark Heb, rukovodilac posebne policije u Bernu.

– Ovo je čist rasizam i ozbiljno razmišljam da protiv odgovornih podnesem krivičnu prijavu- kazao je E. Koen.
Sa druge strane Ralf Jansen, direktor „Art kafea“ je za „Berner-Cajtung“ rekao da se u ovom slučaju ne radi ni o kakvoj rasnoj diskriminaciji.
„Nacionalnost gostiju za nas je potpuno nebitna. Proveru boravišnog statusa stranaca na ulazu u lokal uveli smo poučeni vrlo negativnim iskustvima koje smo imali u prošlosti . U lokalu su se desavale tuče koje su izazvali stranci bez „C“ vize, kojima potom ni putem suda nismo mogli da naplatimo pričinjenu štetu, a u nekim slučajevima iznosila je i po 15.000 franaka“, navodi Jansen i dodaje da je mera uvedena u cilju zaštite svih gostiju „Art-kafea“.