Stradali su Srbi i istina

U svečanoj sali Crkve Sv. Velikomučenika Georgija u Kopenhagenu održana je tribina Rat rečima – medijska manipulacija, slučaj Jugoslavija.

U organizaciji Srpsko-danskog kulturnog foruma Prosveta iz Kopenhagena pred prepunom salom u parohijskom domu dr Rajko Kornja iz Temišvara (Rumunija) održao je veoma zanimljivo izlaganje i promociju svoje knjige „Rat rečima – medijska manipulacija od Jugoslavije do Ukrajine“. U ime organizatora, gosta iz Temišvara je predstavila Ljiljana Bulajić, predstavnik Prosvete. Ovom interesantnom predavanju prisustvovala je i Jasmina Mitrović Marić, ambasadorka Republike Srbije u Kraljevini Danskoj.

Zašto su Srbi izgubili medijski rat, ko i kako je manipulisao svetskom javnošću i zašto su Srbi pretvoreni u dežurne krivce za vreme raspada Jugoslavije jesu samo neka od pitanja na koja je gost iz Rumunije ponudio odgovore na osnovu svog gotovo dvodecenijskog istraživanja na temu medijske manipulacije.

– Srbija je izgubila medijski rat svojom nezainteresovanošću, a veštom manipulacijom američke firme za odnose s javnošću su uspele da u svetu promene predstavu o Srbima – rekao je dr Kornja u Kopenhagenu.

On je prisutnima objasnio na konkretnim primerima tok manipulacije od pojave reči „logor“ na početku rata u svetskim medijima, preko talasa medijske kampanje u medijima na teme: masovnih silovanja, etničkog čišćenja, genocida i masovnih grobnica, do opasnosti od duplih kriterijuma u medijima upoređujući bombardovanje RTS-a aprila 1999. i atentat na parijsku redakciju „Šarli Ebdo“ januara 2015.

– Lakoća sa kojom su se novinari prosto igrali brojkama u jugoslovenskom konfliktu donela je štetu ne samo srpskoj strani i istini, već i novinarstvu kao profesiji – rekao je Rajko Kornja, dodajući da se analizom medijskih događanja za vreme raspada Jugoslavije stiže do samo jednog zaključka: istina je jedna, i ona je bila prva žrtva i jugoslovenskog rata.

Ljiljana Bošković Kostić ocenjuje da je predavanje bilo vrlo lepo i poučno.

– Dr Kornja je briljirao. On na veoma prijatan način dopire do publike i zaokuplja totalnu pažnju. Ja sam se bar tako osećala večeras. Bilo je sjajno.

Proradio naš inat

Jasmina Genčić sa prezentacije nosi impresivne utiske.

– Rajko Kornja je izuzetan govornik, izražava se vrlo slikovito i jednostavno, što je važno ako se u obzir uzme dvojezična publika kojoj se u rasejanju obraća. U nastupu koristi govor tela propraćen gestikulacijama i emocijom, koja nikog ne ostavlja ravnodušnim, a time publici drži pažnju i izaziva radoznalost.

Kao neko ko već 30 godina živi u dijaspori, smatram da je tema na koju je dr Rajko pisao i govorio neiscrpna. A on nam pre svega govori kao čovek, zatim Srbin i tek onda pripadnik sedme sile u borbi s vetrenjačama. Dobro je što je u njemu proradio onaj naš srpski inat, a i želja da svoju priču viđenu iz prve ruke, ispriča i ovekoveči. Istovremeno verujem da je probudio mnoge od nas i dokazao da ne treba uzeti zdravo za gotovo sve što se u novinama i na TV ekranima plasira kao informacija. „Rat rečima“ i “ medijska manipulacija“ je danas više nego ikad pretnja svetu i novim generacijama. U eri interneta, socijalnih medija i gomili informacija, pronaći pravu je veliki izazov.

Чланак Stradali su Srbi i istina се појављује прво на Vesti online.

Original Article