ŠTAJNHAUERIMA MALO MILION

Porodica Brajana Štajnhauera nije se zadovoljila nadoknadom od milion dolara koju je država Srbija platila da bi donekle izgladila međudržavnu zategnutost, pišu „Novosti“.

Do „zahlađenja“ odnosa je došlo zbog propusta naših konzularnih predstavnika koji su Miladinu Kovačeviću omogućili napuštanje teritorije Amerike.

Ubrzo posle uplate iz Beograda, podneli su tužbu Okružnom sudu u Njujorku (najviša instanca u sudskom postupku) za nadoknadu materijalne i nematerijalne štete nanete ne samo povređenom Brajanu, već i njegovom ocu Ričardu i majci Marleni.

Sve troje potpisali su tužbu, u kojoj na deset strana traže odštetu, najpre za Brajanove teške telesne povrede, a potom za njegovu „doživotnu sprečenost za puno radno angažovanje“, troškove lečenja, duševni potres…

Tužioci Štajnhauera navode da su i roditelji studenta pretrpeli ogroman duševni teret „najvišeg intenziteta“ zbog teškog sinovljevog stanja – „Bila je velika neizvesnost da li će uopšte preživeti povrede“, a posebno što je Brajanova zdravstvena nestabilnost, po njihovoj oceni – trajna.

Poznavaoci američkog materijalnog prava upućuju da bi šteta koju bi tuženi morali da nadoknade, ukoliko bi sud prihvatio tužbu u celini, bila – jeziva! I, svakako, u višemilionskom dolarskom iznosu, mada se Štajnhaueri još nisu izjasnili koliko traže za „visoki intenzitet povreda i potresa“.

Ono što može da bude utešno, a nije, jeste da ovoga puta Štajnhaueri u tužbi kao odgovornog ne navode samo Miladina Kovačevića.

Za telesne i duševne povrede nanete Brajanu, troškove lečenja i pretrpljeni strah oni terete i druge učesnike u tuči: Sanela Softića i Edina Džubura, Kovačevićeve poznanike. Ali, i klubove, odnosno njihove vlasnike i menadžere (sedam), u kojima je točeno piće košarkašu iz Kule.

Štajnhaueri, pozivajući se na američki krivični zakon, po kojem je točenje alkohola maloletnicima strogo kažnjivo, smatraju klubove i njihove predstavnike odgovornim jer su alkoholno piće dali Kovačeviću koji je u vreme incidenta imao 21 godinu – po američkom zakonu bio je maloletnik.

Posle svega, nameće se pitanje da li će se i po ovoj tužbi Kovačeviću suditi u Beogradu.

Upućeni u međunarodno privatno pravo kažu: šteta za nadoknadu prema navedenom pravu nadoknađuje se tamo gde je i nastala.

Stiče se utisak da se američko pravosuđe praktično saglasilo da se Kovačeviću sudi u Beogradu, a da to nije klasično ustupanje predmeta. Jer, Kovačeviću u SAD nije skinuta poternica za prestup nepoštovanje suda.

Iz izvora bliskih advokatskom timu Rošman iz Njujorka, koji zastupa Štrajnhauerove, „Novosti“ saznaju da je Kovačevićima u Kuli, na njihovu kućnu adresu, optužnica već dostavljena.

Oni, međutim, u ponedeljak nisu bili dostupni za razgovor s novinarima.