Srpsko privredno društvo Privrednik – 125 godina

Ovaj značajan jubilej, kojim se Privrednik svrstava u jednu od najstarijih dobrotvornih organizacija u Hrvatskoj, biće obeležen svečanom akademijom koja će se održati u Zagrebu, u Muzičkoj akademiji, 13. decembra ove godine s početkom u 19 sati.

Na svečanoj akademiji će biti predstavljena ovogodišnja generacija Privrednikovih stipendista. U tekućoj 2022./23. školskoj/akademskoj godini Srpsko privredno društvo Privrednik stipendira ukupno 126 učenika i studenata iz svih krajeva Hrvatske.

U sklopu svečane akademije Njegovoj Svetosti patrijarhu srpskom Porfiriju biće uručeno najveće Privrednikovo priznanje – Velika diploma Vladimira Matijevića za izuzetno dobročinstvo i aktivizam u zajednici u duhu izvornog Privrednikovog načela: Rad – Štednja – Čestitost.

U kulturno-umetničkom programu nastupiće Pevačka družina Svetlane Spajić koju predvodi pevačica srpske tradicionalne muzike i muzička pedagoškinja Svetlana Spajić iz Beograda, koja je pored izvođenja tradicionalne muzike poznata i po saradnji sa svetskim umetnicima poput Marine Abramović i Roberta Vilsona. Ovaj deo programa će obuhvatiti pesme s Korduna, Banije, Posavine, Zapadne Slavonije, Like i Dalmacije (kolanje, groktalice, staro dvoglasno pevanje i dr.).

Detaljnije