Српско културно вече у Баварској

Српско-културно-вече-у-Баварској

петак, 01.09.2023,  14:07 -> 15:48

Српско културно вече у Баварској

Баварско-српски академски форум (БСАФ) и КУД „СОКО“, трећи пут организовали су „Српско културно вече у Баварској“, свима познатије као вече вина и музике, крајем јула, у Генералном конзулату Републике Србије у Минхену.

У организацији Баварско српског академског форума у Минхену је крајем јула ове године одржана манифестација „Вече српске културе“ Посетиоци ове треће по реду манифестације и богатог музичког програма, имали су прилику да уживају у презентацији неколико веома квалитетних произвођача вина и алкохола из Републике Србије.

И овог пута организартори манифестације управа Баварско српског академског форума, положила је испит са највишом оценом.

„Као и прошле године, и ове године, веома смо захвални што је генерални конзул Републике Србије, господин Вучуровић уступио овај предиван простор, да можемо одржати ову манифестацију која има сврху да промовише Србију и да је приближи нашим баварским пријатељима, као и да има покажемо да је Србија земља вина, културе и добре музике. Ове године имамо неколико винарија излагача, из Неготина, Александровца, Сурдука и једна сјајна дестилерија из Новог Сада“, каже Владимир Николић, председник БСАФ.

У оквиру редовних активности Баварско српског академског форума, рад са децом и младима представља једну од најважнијих делатности.

„Други пут у предивном дворишту Конзулата, а трећи пут успевамо да организујемо, ја мислим предивно вече за све наше људе у дијаспори, наравно и за Немце и друге народе који су спремни да упознају нашу културу и традицију. Током целе године ми организујемо различите ствари поготову за нашу децу и оно што ме јако радује је да КУД Соко има свој дечји ансамбл, који јако успешно ради. С друге стране, ја као представник Баварско српског академског форума, могу да се похвалим да пуно деце похађа наше радионице током целе школске године, то су углавном радионице за предшколски узраст, и знам да су и родитељи и деца презадовољни оним чиме се ми бавимо. Јако је важно да се одржи та нит између деце која одрастају у иностранству и матице, та нит је битна и мора се одржати. То је оно на чему ми радимо, а зависи од самих породица колико ће се бавити својом децом и да та нит остане очувана. Ми као организација смо ту да помогнемо и дамо алате којима ћемо омогућити да деца осећају везу са Србијом“, каже Миодраг Костадиновић, члан Управе Баварско српско академског форума.

„Ово је заиста нешто лепо. У ову башту нико није ушао 70 година, онда сам ја дошао и отворио је, и за децу и за академска друштва, спортска друштва и хуманитарне организације. У тој допунској школи српског језика, било је око 100, 120 ђака, а сада ћемо у септембру имати 800 ђака. У Штутгарту сам дошао на 80 ђака, а сада их има преко хиљаду…Наша деца пишу ћирилицу, говоре српски…Кад сам дошао овде, био сам разочаран и тужан, јер деца обучен ау нашу народну ношњу на приредбама говори између себе немачки. Сада не!“, каже генерални конзул Србије у Минхену Божидар Вучуровић.

Подршку Вечери српске културе ове године дали су и представници хуманитарне организације „Срби за Србе“.

„После ових одмора, наша организација планира велики догађај, уз, наравно, и подршку других удружења. Планирамо једну велику Тројку из блока, баскет из блока, а медији ће бити обавештени на време“, каже Љубомир Симић из организације „Срби за Србе“.

Богатство српске културе незамисливо је без учешћа нашег традиционалног фолклора. Да тако буде и на овој манифестацији, побринули су се чланови КУД Соко Минхен.

Detaljnije