Srpsko BRE u Berlinu pred milion ljudi

Srpsko „BRE“ u Berlinu pred milion ljudi pod geslom „Fühle den Rhythmus Serbiens – Oseti ritam Srbije“
Karneval Kultura u Berlinu prvu put i sa predstavnicima srpske dijaspore – Velike pohvale za drustva SKC Offenbach i KUD Mladost iz Hamburg koji su izneli najveci teret kao i organizatoru Centralnom savetu Srba u Nemackoj (ZSD) – Srbi se vratili na kulturnu scenu Nemacke

Berlin, 14.05.2008 (ZSD) – Pod geslom “Oseti ritam Srbije” na ovogodisnjem Karnevalu kultura u Berlinu ucestvovali su proteklog vikenda i predstavnici srpske dijaspore u Nemackoj. Ovo je bio prvi izlazak Srba na manefastacije ove vrste i moze se vec sada tvrditi da je nastup bio pun pogodak.

U visecasovnom defileju karnevala vec godinama tradicionalno nastupaju nacionalne zajednice koje zive u Nemackoj. Pred preko milion posmatraca, direktnim prenosom televizije i pred preko sto novinarskih izvestaca ovogodisnji defile je brojao vise od 4400 ucesnika iz 70 nacija. U samom defileu pojavilo se 70 formacija. Medju njima, mozda simbolicno, pod startnim brojem “3” formacija pod naslovom “Srpska omladina u Nemackoj”. Formaciji Srba iz Nemacke internacionalni ziri dodelio je sesto mesto za “kompletni izgled formacije”.

Umesto uobicajenog folklora na trasu karnevala je izasao bogato okiceni “SRPSKI AUTOBUS” sa otvorenim krovom. Na samom krovu smesteni su bili clanovi duvackog orkestra “Dragacevo” pod vodjstvom mladog muzicara Djordja Jacimovica. Njih desetoro se za ovu priliku posebno uputilo za dug put do Berlina a da bi pred nemackom publikom predstavili Srbiju i muziku svog kraja. Uz ritmove trube autobus je pratila grupa clanova folklornih ansambla iz Offenbacha i Hamburga koji su vec sedmicama uvezbavali ritmicke korake uz tradicionalne zvukove trube. Posebno narucene majice i kape sa porukama “Oseti ritam Srbije!” i “Serbian BREnd” pokazale su se kao prakticne na temperaturi od 28 stepeni. “Zeleli smo da napravimo spoj izmedju tradicionalne i moderne Srbije. Nasim folklorasima je na pocetku bilo sve nesto neobicno, medjutim sto duze smo vezbali sve smo bili zagrejaniji ”, kaze Ljiljana Kovacic, umetnicki rukovodilac u KUD Offenbach.

Formacija je ka takva cinila jednu osmisljenu celinu. Trubaci i igraci su porucivali da se “OSETI RITAM SRBIJE!”. A dvoje malisana u nosnji i sa tablom “MALI NAROD, ALI VELIKI!” na celu povorke nagovestavali su da ima tu jos jedna zanimljiva, doduse sakrivena, poruka. Neprimetno, medju publikom delili se uz obavezan osmeh letci u vise desetine hiljada primeraka. I njihova poruka je bila jasna: “MALI NAROD, ALI VELIKI”. Tako je publika citajuci kratke, jednostavne poruke mogla da sazna naprimer koji Srbi su medju najboljih pet tenisera sveta, ili ko je Ajnstajnu pisao domace zadatke iz matematike ili ko voli najvise da kuva srpski pasulj.

Reakcije publike nisu izostale. Spontani aplauz redovno je pozdravljao priblizavanje formacije. A u malim predasima mogao se cuti i uzvik iz publike na nemackom: “Hocemo da cujemo ritam Srbije!” Formaciji su se sa svih strana priblizavali i Srbi koji “svoje” nisu ni ocekivali na jednom takvom mestu. Sa suznim ocima tapsali su po ramenima ucesnika a po nekada i po autobusu.

„Ideja nam je bila da kroz ucesce na karnevalu predstavimo Srbe u Nemackoj i Srbiju u najboljem svetlu. Ovaj nas projekat je u nizu osmisljenih ideja koje Centralni savet Srba u Nemackoj (ZSD) ove godine zeli da realizuje. One sve imaju za cilj, da salju pozitivnu poruku o jednom modernom i evropskom narodu. Takodje zelimo da podsetimo zemlju domacina da preko 500.000 predstavnika tog naroda vec vise decenija u ovoj zemlji mirno zivi i radi. Nas nastup na „Karnevalu kultura“ u Berlinu zasigurno je doprineo poboljsanju imidza i same Srbije. Posebno smo zahvalni Ministarstvu za dijasporu koje je materijalno podruzalo ovaj projekat“, rekla je prof.dr.Stojanka Aleksic, predsednik predsednistva ZSD-a.

(Entrefile)

„Karneval kao takav je svojevrstan spektakl. On nema nikakve veze sa tradicionalnim karnevalom ili „farsingom“ u Nemackoj. Ucesnici svojim nacinom nastupa i prezentacije svoje kulture direktno formiraju imidz zemalje porekla u javnom mnenju Nemacke. Pozitivna poruka budi radoznalost. Radoznalost moze da pokrene da se ta zemlja poseti te da se vidi i cuje „u zivo“. Ni na jednom sajmu turizma i kroz nijednu namensku pr-manifestaciju nije moguce na tako jednostavan nacin komunicirati pr-poruku kao na masovnoj manifestaciji tipa “Karneval der Kulturen” u Berlinu. Ocima, usima a naravno i vesto smestenom vizualnom porukom posmatracu se emituje pozitivna poruka o Srbiji i Srbima u Nemackoj. ZSD je svesno odabrao neutralno ime pod kojim ce nastupiti na Karnevalu: SRPSKA OMLADINA U NEMACKOJ. Namera nam je bila da se predstavimo publici kao NAROD a ne kao ORGANIZACIJA. Mnoga srpska drustva u Nemackoj iz svojih nekih sitnih, klupskih interesa to jos nisu shvatila. Centralni savet Srba u Nemackoj u svemu ovome vidi sebe kao inovatora i pokretaca ovakvih inicijativa”, kaze mr. Milan Cobanov, glasnogovornik i clan predsednistva ZSD-a a koji je ujedno idejni tvorac ovakvog nastupa Srba u Nemackoj.
———————-
Centralni savet Srba u Nemackoj (ZSD) osnovan je sredinom predprosle godine. U njega se do sada preko svojih predstavnika uclanilo preko 120 organizacija Srba. Kao drustveno-politicka organizacija ZSD deluje na saveznom novou. U okviru svog rada ZSD kao platforma Srba u Nemackoj razmatra situaciju srpske dijaspore, formulise njene stavove i bori sa za resavanje zajednickih gorucih problema kao sto je skolovanje srpske dece, rastuca nezaposlenost medju srpskim migrantima ili pak na ocuvanju jezika, kulture i tradicije Srba u Nemackoj. On se u svojim sadrzajima i aktivnostima okrece prvenstveno prema zemlji domacina. ZSD odabranim temama srpski narod u nemackom javnom mnenju zeli da pozitivno pozicionira. Organizacija je u medjuvremenu uspesno regostrovana kod opstinskog suda u Hamburgu a od februara prosle godine i priznata kao dobrotvorno drustvo od posebnog drustvenog znacaja kroz ukaz financijske sluzbe grada Hamburga.