Veče sa pesnikom

vece-sa-pesnikom
Veče sa pesnikom

I. Škara

Dejan Aleksić sa organizatorima književnog događaja

Nakon prelepog druženja sa našim velikim pesnikom Ljubivojem Ršumovićem, kojim su nas sve jesenas obradovale organizatorke Jelena Andrić iz knjižare Kutak i Jasna Marinković iz Sportsko-kulturnog centra “Tesla 07”, polovinom februara takođe u Diseldorfu priredile su još jedno divno druženje – ovoga puta gost je bio pesnik za decu Dejan Aleksić.

Stihovi i humor

Uz smeh i potpunu predanost slušali su stihove ukrašene finim humorom i upoznavali neobične likove prolazeći sa njima još neobičnije situacije. Zamalo sat i po vremena publika je uz pesme i priče odgonetala zagonetke, izgovarala brzalice i prave “jezikolomke” prevazilazeći svaku jezičku barijeru. To što je Dejan za njih neke pesme preveo i na nemački jezik samo je doprinelo da oni u potpunosti učestvuju u programu, a posebno ih je privukla činjenica da je i on rođen u Nemačkoj i u njoj provodio školske raspuste.

Finim humorom ukrasio poeziju za male čitaoce

Iskustvo posebne vrste

Dejan Aleksić je značajan i popularan pisac mlađih generacija. Njegove pesme uvrštene su kako u školsku lektiru i čitanje, tako i u antologije. Nakon druženja sa decom pesnik je za “Vesti” ispričao svoje utiske.

– Književni susret sa našom decom ovde bio je lepo iskustvo koje dosta govori i o jeziku – bitnom elementu identiteta naše zajednice u dijaspori. Takva iskustva sam poneo i iz Italije, Švajcarske, Francuske i Švedske. Ono što je važno za održanje svesti o pripadnosti nekom narodu u prvom redu je jezik. Ukoliko uspemo da očuvamo jezik, sačuvali smo i tu vrstu svesti o identitetu. A pisci igraju u ovom procesu očuvanja identiteta važnu ulogu
. Kao dečji pesnik predan sam toj vrsti književnih susreta koji imaju i posebnu osetljivost jer se pesmama predstavljam deci koja se manje služe maternjim jezikom i odrastaju u drugačijem okruženju. To su iskustva posebne vrste jer u autoru bude posebno poštovanje prema onome što hoće da uradi u književnosti. Osim toga donose uvek ovi susreti i pored pripremljenog scenarija nešto novo – nove momente samootkrivanja. I ovde je bilo takvih trenutaka koji ukazuju na potrebu da ova druženja moraju biti interaktivna i da deca imaju onaj blagotvorni osećaj da zaista učestvuju u programu i da je on takav zahvaljujući njihovom aktivnom učešću – rekao je Aleksić za naš list.

Teodora i Sonja podražavaju slova azbuke

Uživali i roditelji

U klupskim prostorijama Sportsko-kulturnog centra “Tesla 07” u Diseldorfu održano je drugo po redu Druženje sa pesnikom. U prelepoj atmosferi omanje klupske sale pored brojnih mališana, ne samo iz ovog grada, već i iz Kelna, Vupertala i Bona, u pesmama i divnoj interakciji sa pesnikom Dejanom Aleksićem uživali su i roditelji.

Mališane privukao sadržaj Dejanovih knjiga

Diskusija o azbuci

Priče iz Dejanovog detinjstva naišle su na iskreno oduševljenje i radost dece.

Naročito inspirativan bio je za njih junak Dejanove knjige Azbučko Prvi, pa se razvila diskusija o azbuci tokom koje su deca svojim telom podražavala oblike ćiriličnih slova.

Kako nam je rekla organizator Jelena Andrić novo druženje sa Dejanom već je izvesno, a do tada deca će se uživati u stihovima i svetovima njegovih knjiga koje su na kraju programa imali priliku i da kupe.

Detaljnije