Srpsko blago u Beču

Prva promocija je održana 16. septembra u Beogradu, a otvorila ju je Vesna Pešić, glavni i odgovorni urednik izdavačke kuće „Pešić i sinovi". Ona je iscrpno govorila o sadržaju ovog vrednog dokumentarnog dela koje obrađuje 159 srednjovekovnih rukopisa u austrijskim bibliotekama, počev od 10. veka.

Veljko Topalović, izdavač dva izdanja Miroslavljevog jevanđelja publici je predstavio lik i delo Petra Milatovića Ostroškog, istakavši pri tom da bez njegove pomoći ne bi bilo štampano Miroslavljevo jevanđelje 1998. godine u Johanesburgu i 2019. godine u Austriji.

U najnovijem dokumentarnom Milatovićevom delu „Srpsko blago u Beču", kaže Topalović, autor je objavio 159 srednjovekovnih srpskih rukopisa koji se nalaze u Austrijskoj nacionalnoj biblioteci, Univerzitetskoj biblioteci i u Biblioteci konegregacije mehitarista u Beču, a koje Srbija nema, kao i činjenicu da je Petru Milatoviću Ostroškom uspelo da uradi ono što nije uradila SANU i ostale institucije u državi, ali, kako je istakao Topalović, SPC radi na tome da se uradi nešto slično.

Publici se obratio i sam autor. Milatović je objasnio kako mu je uspelo da uradi ono što država nije uradila od 1945. do danas, da sve srednjovekovne srpske rukopise u austrijskim bibliotekama obradi u jednoj knjizi. Predložio je predsedniku SANU Vladimiru Kostiću da, s obzirom na to da on ima sva ovlašćenja da besplatno snima sve srednjovekovne srpske rukopise, SANU bude nosilac reprint izdanja svih srpskih rukopisa koji se čuvaju u austrijskim bibliotekama čije bi izdavanje finansiralo srpsko rasejanje, ali, kaže, SANU nije taj predlog prihvatila.

Milatovć je govorio o prodaji 1000 srednjovekovnih rukopisa koje je u Austriji, Nemačkoj, Slovačkoj, Češkoj, Rusiji i drugim zemljama prodao Vuk Stefanović Karadžić, kao i o tome da je Vukova kćerka Vilhemina (Mina) Karadžić prodala 4 izuzetno vredna srednjovekovna rukopisa posle očeve smrti,kao i o onima koji su Vuka snabdevali starim srpskim rukopisima iz ondašnje Srbije, Crne Gore, Dalmacije, Bosne i Hercegovine, Slavonije, Vojvodine i drugih pokrajina na Balkanu.

U Novom Sadu

18. septembra 2019. godine, održana je promocija ove najnovije Milatovićeve knjige u Novom Sadu, u SPENS-u, Teatron, u oraganizaciji Savze književnika otadžbine i rasejanja (SKOR). Književno veče je otvorio Miloš Ivetić, predsednik SKOR-a koji je publici predstavio autora, o kome je potom govorio Veljko Topalović, dok je Petar Milatović pred publikom listao pozlaćeno Miroslavljevo jevanđelje koje je obajvio Veljko Topalović, što je uz zvuke gusala znalački propratio narodni guslar Petar Mišović.

U Jagodini

U Jagodini je Petar Milatović Ostroški 26. septembra 2019. godine promovisao „Srpsko blago u Beču i Vukova prodaja srpskih relikvija" u književnom klubu „Đura Jakšić", najstarijem književnom klubu u Srbiji.

Autor je govorio o sadržaju dela koje je plod višegodišnjeg naučno-istraživačkog rada u austrijskim bibliotekama, starim srpskim knjigama štampanim u Beču za poslednjih 300 godina, kao i o srpskoj štampi u Beču.

Program je vodio jagodinski pesnik i aforistričar Toni Stojanović.

Original Article