Srpski susret na tromeđi

srpski-susret-na-tromedji

Lična arhiva

DOČEK: Srdačna dobrodošlica

Srpsko sportsko-kulturno-umetničko društvo “Jovan Jovanović Zmaj” iz Feldkirha bilo je domaćin Prvog festivala folklora na tromeđi Austrije, Nemačke i Švajcarske. Na druženje i promociju srpske kulturne baštine odazvalo se pet društava iz ove tri zemlje, ali i iz Srbije.

U programu su, pored domaćina, učestvovala udruženja Zavičaj iz Vintertura (Švajcarska), “Sveti Nikolaj srpski” iz Ulma, Srpski centar iz Štutgarta (oba iz Nemačke) Kolo iz Forarlberga (Austrija) i “Abrašević” iz Prokuplja.

POSLE NASTUPA: Učesnici zajedno na sceni

Posle 22 godine postojanja društva iz Feldkirha sadašnja mlada uprava došla je na ideju da organizuje ovaj festival i realizovala ga uz pomoć Uprave za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, pri Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.

Srđan Krstić, predsednik kluba domaćina je izuzetno zadovoljan festivalom.

PREPUNA SALA: U publici 350 zemljaka

– Izvedeno je 12 koreografija, a sve je propraćeno jednom lepom pričom bake i unuke o tradiciji, običajima i srpskom nasleđu. Festival je okupio više od 220 učesnika i 350 gostiju, što je odličan rezultat, osnova da se i sledeće godine organizuje ova manifestacija – rekao je Krstić.

Posle dvočasovnog folklornog programa nastavljeno je druženje igrankom do kasno u noć.

Vera Vukićević

Pozdravna reč konzulke

Priredbi je prisustvovala i prigodnim rečima pozdravila domaćine, učesnike i publiku Vera Vukićević, generalni konzul Srbije u Salcburgu, koja je od nedavno na toj funkciji.

Stub tradicije

Udruženje iz Feldkirha osnovano je 2001. godine i već više od dve decenije okuplja porodice koje žele da sačuvaju tradiciju kulturu i nematerijalnu baštinu Srba u dijaspori. ŠKUD “Jovan Jovanović Zmaj” ima više od 350 članova koji su se dokazali kao jak stub u očuvanju i odbrani od zaborava tradicionalnih vrednosti. Mnoge nagrade i priznanja svrstavaju ih u red veoma uspešnih društava.

Detaljnije