Srpski nacionalni savjet u Crnoj Gori za poništenje nezavisnosti Kosova

Srpski nacionalni savjet realizuje ovaj projekat podstaknut pre svega većinskom voljom građana Crne Gore koja je potvrđena i nedviosmislenom izjavom predsednika Vlade Crne Gore da je Vlada iznudila priznanje tzv. nezavisne države Kosovo, protivno volji 85 posto stanovništva Crne Gore.

„Istorijski osnov za poništenje ove odluke leži u najdubljim tradicijama Crne Gore. Negiranjem ovog istorijskog osnova Vlada Crne Gore je posredno poništila crnogorsku državnost, pa bi se opozivom priznanja tzv. države Kosovo Crna Gora vratila izvornoj i istinskoj državnosti, njenim najsvetlijim tradicijama i volji njenog stanovništva.

Politički razlozi za poništenje priznanja tzv. nezavisne države Kosovo su višestruki. Priznanje je opteretilo odnose Crne Gore sa jednorodnom Srbijom i učinilo crnogorsku politiku krajnje protivnu Srbiji, što do sada nikad nije bio slučaj, pa bi opoziv bio pogodan da se odnosi Crne Gore sa Srbijom postave na zdrave osnove. Činjenica da pojedine države u svetu povlače priznanje tzv. nezavisne države Kosovo obavezuje crnogorsku Vladu da u skladu sa takvim političkim opredeljenjem i navedenim razlozima bude i sama deo te inicijative.

Odluka Vlade Crne Gore da opozove priznanje tzv. države Kosovo bila bi neprotivrečna i sa stanovištva odluka niza država članica EU, koje se snažno i energično protive međunarodnom priznanju nezavisnosti Kosova", čulo se na skupu.

Inicijativu su, osim mitropolita Amfilohija, vladika Joanikija i Kirila i sveštenstva svesrdno podržali i potpisali najugledniji predstavnici 28 narodnih plemenskih skupština Crne Gore: predstavnici Banjana, donjih i gornjih Vasojevića, Barani, Vranašani, Bjeloplavići, zatim predstavnici Golije, Boke, Grahova, Bratonožića, Drobnjaka, Župe Nikšićke, Zete, Jezeraca, Katunske nahije, Kuča, Lješanske i Riječke nahije, Morače, Rovaca, Paštrovića, Uskoka, Pive, Hercegnovskog primorja, Pipera, Crmnice, Šaranaca i Pljevalja.

Predsednik Srpskog nacionalnog savjeta dr Momčilo Vuksanović je kazao da su inicijativu pokrenuli kako bi sprali ljagu sa svog imena u njegoševskoj Crnoj Gori.

„To radimo jer nas niko o tom pitanju nije ništa konsultovao, zato što nije pitao narod da li da se donese takva odluka ili ne odnese. Kao što je poznato i kao što ste čuli u inicijativi, jedan broj država pokreće takođe inicijativu za poništenje takvih odluka, i već imamo takve slučajeve u svetu. Ako ima naroda, ako ima države koja je bliža Republici Srbiji od Crne Gore, onda mi na to nemamo pravo.

Nadam se da ćemo uz bratsku podršku patriota, bratsku podršku naših organizacija, sestrinskih organizacija prikupiti dovoljan broj uslova da se vlast u Crnoj Gori odluči za raspisivanje državnog referenduma", rekao je dr Momčilo Vuksanović.

Mitropolit crnogorsko-primorski gospodin Amfilohije u svom obraćanju je odlučio da je priznavanje nezavisnosti Kosova i Metohije od strane vlasti predstavljalo izdaju Crne Gore.

„Već je sam uspeh da je to pokrenuto, trebalo je i ranije, ali nekad nije kasno. Ja vidim da svi čestiti ljudi, bez obzira kako se osećali, da li kao Srbi ili Crnogorci, da će prihvatiti da se poništi to priznanje Kosova kao lažne države", rekao je, između ostalog, mitropolit Amfilohije.

Inicijativa Srpskog nacionalnog savjeta podržao je i blagoslovio i Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Irinej.

Original Article