SRPSKI HRAM U NOVOM RUHU

Predstojeće praznike srpska crkva u Malmeu dočekuje radno. Po rečima novog sveštenika Milana Vukašina, dograđuje se novi deo hrama, čime će se korisna površina povećati za više od 70 kvadrata, a molitveni deo će tako biti odvojen od društvenih prostorija.

– Napravićemo još jedan sprat iznad društvenih prostorija i na taj način osloboditi prostor za nove aktivnosti u crkvi – priča sveštenik Vukašin i dodaje da mu je ovo tek četvrta nedelja od kada služi u ovom hramu i da je prezadovoljan prijemom u parohiji:
– Da sam birao, ne bi izabrao bolje mesto – kaže on i poredi Malme s otadžbinom i crkvom u kojoj je bio na praksi:
– U Batajnici koja ima 65.000 stanovnika u proseku dođe oko 100 ljudi na službu što je isto kao ovde gde ima oko 8.000 Srba.

Predsednik crkvene opštine Borivoje Gajić se uključuje u razgovor i dodaje da je novi sveštenik istog momenta kada je stigao postao deo srpske zajednice u Malmeu.
U toku našeg razgovora vernici koji su ostali posle liturgije počeli su da pripremaju badnjake za dolazeći praznik.

NOVI SVEŠTENIK POREKLOM IZ KNINA

Novi sveštenik u crkvi sv. ćirila i Metodija u Malmeu Milan Vukašin koji se pridružio imenjaku proti Milanu Gardoviću rođen je u Splitu pre 28 godina.
– Mi vodimo poreklo iz okoline Knina, iz sela Kričke. Iako je moja supruga takođe iz okoline Knina, iz obližnjeg sela, upoznali smo se tek 1998. i to u Aranđelovcu, kada sam bio drugi razred Bogoslovije – priča otac Vukašin.

– Pravimo 1.350 badnjaka – napominje otac Vukašin ne krijući zadovoljstvo celom crkvenom opštinom, ali nam otkriva da zna da nije sve idealno kako na prvi pogled izgleda:
– Iako mi se čini da je grad miran i prijatan, znam da su se dešavale i neprijatne stvari. Crkva je više puta paljena i krst sa vrha hrama je odvaljen i vandalizovan. Pre nekoliko dana neko je ušao i pokrao novac u prodavnici sveća – priča otac Vukašin i objašnjava:

– Kada sam predveče stigao, crkvenjak me je obavestio da je kasa prazna. Incidenti se dešavaju. Ponekada se čuje kamen koji pogodi prozor i slično. Crkvenjak se žalio da se krađe pazara ponavljaju i da je uspeo jednom prilikom da uhvati lopova. Na sreću, kada je reč o krađi, ne radi se o velikim sumama.
Predsednik upravnog odbora Borivoje Gajić potvrđuje da su ranije hvatali lopove koji su krali priloge na ikonoma. Ispostavilo se da se radi o narkomanima.
– To se dešava, međutim, sve je pod kontrolom i mi to ne smatramo velikim problemom – kaže Gajić uz napomenu da ovakvi incidenti svakako nisu prijatni.

Na vernike koji redovno dolaze u crkvu vandalizam koji se desio letos ostavio je dubok trag:
– Kada je otknut krst sa vrha crkve, pomislio sam da je došlo vreme da kao nekada u Sarajevu čuvamo hram – kaže jedan od parohijana.
Na sreću, krst je pronađen, popravljen i vraćen na svoje mesto. A crkva je ponovo počela da se proširuje i ulepšava. Hram sada ima dva sveštenika i spremno čeka nove velike praznike.