Pre više od 50 godina, televizija Beograd je snimila FILM O OPENHAJMERU! „Oca atomske bombe“ igrao slavni srpski glumac

odgovor-na-astrolosko-pitanje-za-0302.

Foto: Printscreen/Taramount Promo

“Openhajmer” Kristofera Nolana menje-više jednoglasno je već proglašen za film godine. Slava koju sa pravom uživa ovo ostvarenje podsetila nas je i na jedan kuriozitet – dramu koju je o “ocu atomske bombe” snimila televizija Beograd još davne 1970. godine.


“Slučaj Openhajmer” je jugoslovenski televizijski film iz 1970. godine. Sniman je za tv Beograd, režirao ga je Arsenije Jovanović, a po scenariju nemačkog pisca Rajnarda Kipharda.

U duhu tv drame, radnja celog filma smeštena je nakon Drugog svetskog rata, u sudnicu u kojoj članovi veća ispituju Roberta Openhajmera, slavnog fizičara i čoveka koji je bio na čelu istraživačkog rada tima za proizvodnju atomske bombe, o njegovim vezama sa Sovjetskim Savezom i komunističkom partijom. Kao svedoci se pojavljuju njegove kolege i prijatelji koji evociraju uspomene na događaje iz Los Alamosa i Drugog svetskog rata koji su prethodili i doveli do stvaranja bombe.

U pitanju je ekranizacija stvarnog događaja. Uprkos slavi koju je uživao širom sveta, Robert Openhajmer je “pao” kao žrtva političke igre u Americi zbog svog protivljenja pravljenju hidrogenske bombe i 1954. zaista je saslušavan zbog simpatija prema komunizmu. Iako je njegova lojalnost Sjedinjenim Američkim Državama ostala neupitna, zabranjen mu je pristup poverljivim dokumentima o nuklearnom istraživanjima i bila je to nepravda koja ga je duboko pogodila.

Proslavljenog fizičara u srpskoj drami tumači genijalni Branko Pleša, a igraju još i Svetolik Nikačević, Predrag Tasovac, Dušan Bulajić, Marko Todorović, Miloš Žutić, Rade Marković…

PROČITAJTE JOŠ:

HILJADU PAPIRNIH ŽDRALOVA I JEDNA ŽELJA: TRAGIČNA PRIČA DEVOJČICE KOJA JE POSTIDELA AMERIKU

SUDBINU MILIONA ODLUČILA JE SREĆA! DRUGA ATOMSKA BOMBA BAČENA JE BAŠ NA NAGASAKI IZ JEDNOG BIZARNOG RAZLOGA

ČOVEK ZVANI SREĆA: NEVEROVATNA SUDBINA JAPANCA KOJI JE PREŽIVEO UDARE OBE ATOMSKE BOMBE

Još teksta