Srpski centar otvorio dveri

Osveštenjem vode, molitvama Očenaš i “Verujem u Boga”, himnom “Bože pravde” i duhovnom besedom protonamesnika štutgartske parohije Slobodana Miljevića u nedelju je i zvanično otvoren Srpski kulturni centar (SKC) u Štutgartu, sa sedištem u Adlerstr. broj 16. Uz prisustvo mnogobrojnih naših uglednih građana iz glavnog grada Baden-Virtemberga i okoline, protonamesnici Slobodan Miljević i Bratislav Božović uputili su blagoslov svoje parohije, dok su članovi crkvenog hora “Sveti knjaz Lazar” pojali i time doprineli da Centar na svoj veliki dan izgleda duhovno i svečano.
Govoreći o Centru, koji je i te kako potreban na ovim prostorima, prota Miljević nije krio zadovoljstvo što je još pre 20 i neku godinu govorio da bi za Srbe bilo jedino rešenje da se očuvaju, a ne utope u društvo u kome se nalaze, da se udruže i stvore jak srpski kulturni centar, uz pomoć koga će očuvati i negovati svoju duhovnost i kulturu. On je poželeo da duh svetog Save bude prisutan u Centru rečima:
– Neka nas on čuva i štiti da ne zalutamo u vrtlogu nemirnih i nesigurnih vremena.
Predsednik SKC Slobodan Marković se domaćinski i toplo zahvalio svima koji su podržali formiranje Centra, istakavši da je SKC kuća svih Srba i ostalih dobronamernih građana, u kome će se u budućem periodu pre svega gajiti kultura i duhovnost našeg naroda. On je istakao da su vrata svima uvek otvorena i da će zajedno sa svojim saradnicima, kao i do sada, sve goste toplo prihvatiti. Na otvaranju su bili prisutni mnogi lekari, istaknuti aktivisti srpske dijaspore, predstavnici naših firmi, članovi i simpatizeri Centra, članovi drugih klubova, udruženja i društava iz Baden-Virtemberga, ali ne i visoki predstavnici Generalnog konzulata u Štutgartu, koji se u poslednje vreme retko kada pojavljuju na raznim manifestacijama i proslavama koje organizuju Srbi.

Promena imena

Na redovnoj godišnjoj skupštini krajem februara ove godine dogovoreno je da se ime našeg najstarijeg kluba u Evropi (Klub Jugoslovena) promeni u Srpski kulturni centar. Pre mesec dana SKC je stigao je dopis od vlasti u Štutgartu da je centar registrovan. Sa pravom proslavom i zvaničnim otvaranjem se sačekalo dok nije prošao Prvi svesrpski sabor, koji je Srpski kulturni centar organizovao proteklog vikenda.

Podrška “Morave”

Predsednica društva “Morava” iz Štutgarta Vera Gregović pozdravila je otvaranje Srpskog kulturnog centra, istakavši da je zajedno da svojim članovima (koji su bili prisutni na otvaranju) presrećna što su i Srbi u Štutgartu dobili svoj centar. Ona je izrazila nadu da će se Centar iz Štutgarta, iako je tek u povoju, vrlo brzo približiti SKC u Parizu.