Srpske institucije u Hrvatskoj osudile poruke mržnje u Novom Sadu

Kako piše novosadski portal 021.rs grafit je bio napisan velikim belim slovima, a nalazio se na objektu koji služi kao prodavnica. Prema navodima stanara okolnih zgrada, ovo nije prvi put da se na istom zidu pišu grafiti, ali jeste prvi put da je ovakvog sadržaja. Građani su takođe rekli da na okolnim zgradama ima dosta navijačkih grafita koji ne predstavljaju govor mržnje, a da je ovaj pisan s ciljem da bude vidljivo jer ovim delom Detelinare prolazi veliki broj ljudi.

U saopštenju za medije kojega su potpisali predsednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac, predsednik Srpskog narodnog veća Boris Milošević i predsednik Zajedničkog veća opština Srđan Jeremić osuđuju se iskazane poruke mržnje. Saopštenje prenosimo u celosti.

– Najoštrije osuđujemo grafitom iskazanu poruku mržnje i poziv na nasilje prema pripadnicima hrvatskog naroda na jednoj zgradi u Novom Sadu. Izražavamo bezrezervnu solidarnost i podršku svima koji to osećaju kao pretnju, a posebno s našim kolegama Tomislavom Žigmanovim, predsednikom DSHV-a i Jasnom Vojnić, predsednicom HNV-a. Ujedno pozivamo predstavnike gradskih, pokrajinskih i republičkih vlasti Srbije da učine sve da se spreči ponavljanje i širenje ovakvih poruka. Nemila iskustva Srba iz Hrvatske i nas kao njihovih predstavnika ne bi niko smeo da koristi za slanje ovakvih poruka pripadnicima hrvatskog naroda u Srbiji. Mi s predstavnicima Hrvata gradimo partnerske odnose i nastojimo da se odnosi između naših matičnih država Srbije i Hrvatske unapređuju a ne da se kvare. Zato koristimo i ovu priliku da pozovemo najviše predstavnike Hrvatske i Srbije da se posvete unapređenju međusobnih odnosa – stoji u saopštenju.

Brzom reakcijom novosadske Gradske službe grafit je prekrečen.

The post Srpske institucije u Hrvatskoj osudile poruke mržnje u Novom Sadu appeared first on srbi hr.

Original Article