SRPSKE FIRME NA AMERIčKOM TRŽIŠTU

Ulaganja u SAD

SRPSKE FIRME NA AMERIčKOM TRŽIŠTU

čikaška kompanija »Kepitol menadžment« nudi priliku srpskim preduzećima da plasiraju svoj kapital, svoje robe i svoje deonice preko berze u SAD

Kako dovesti uspešne srpske firme u Ameriku da šire svoje poslovanje, pokušava da odgovori Kosta Pavićević, biznismen iz čikaga, koji se bavi berzanskim poslovima i plasmanom kapitala. Kao broker kompanije »Kepitol menadžment« ovaj čovek srpskog porekla nudi preduzećima iz Srbije da uđu na američku berzu, da plasiraju svoje deonice i kapital i otpočnu poslovno osvajanje Amerike.
Kao dete srpskih doseljenika Kosta Pavićević prvo ima potrebu, kako nam je rekao, da se predstavi srpskoj javnosti i ljudima iz srpskog biznisa:
– Ja se zovem Kosta Pavićević, rođen sam u čikagu, a majka mi je rođena u malom selu Belovište u Makedoniji, a otac mi je iz Nikšića. Moja majka došla u Ameriku 1939. godine, gde sam ja rođen. Imam rođake u Beogradu i Novom Sadu. U Americi radim u kompaniji »Kepitol menadžment« i moja delatnost je pronalaženje potencijalnih firmi koje imaju mogućnost da se plasiraju na američko tržište novca ili američku berzu kapitala. To je velika prilika za srpske firme da postanu deoničarska kompanija u SAD, jer to ne može svaka firma – naglašava Kosta Pavićević. Biznismen iz čikaga.
Naime, u SAD postoji vladin program »Razmena obveznicama i nadgledanje«, kojim se utvrđuju pravila ulaska na američku berzu. U SAD postoje četiri glavne berze, ali kompanija »Kepitol menadžment« u kojoj radi gospodin Pavićević, sarađuje sa Nacionalnom asocijacijom berzi – NAOS. Ova asocijacije angažuje strane firme preko svojih filijala, čime se, kako tvrdi Pavićević, skraćuju put preduzećima koja bi htela da se plasiraju svoj kapital ili robe na američko tržište.
– Asocijacija NAOS, sa kojom sarađujemo, garant je brzog ulaska na američku berzu, jer ima dozvolu za izdavanje svih neophodnih dokumenata stranim firmama. Prošle nedelje smo uspešno plasirali kapital jedne kineske kompanije u SAD, koja je sada ima mogućnost da u svim velikim svetskim bankama dobije kredite za dalje investiranje po veoma povoljnim kamatama. Time se dobija i određena benificija u plasiranju njihovih kineskih proizvoda i saradnja sa drugim američkim firmama, koja je faktički neograničena – objašnjava nam Kosta Pavićević sistem ulaganja u SAD.
Kako je kineska kompanija u SAD došla da im pozajme 40 miliona dolara, njena obaveza je da položi 40 posto vrednosti svoje firme u zamenu za pozajmljeni američki novac. Da bi to uradili Kinezi mogu da na berzu izbace svoje deonice i da preko njih izvrše dokapitalizaciju svoje kompanije u SAD.
– Ako i srpske kompanije primene ovaj sistem, mogu za najmanje 90 dana da dobiju američke kredite i da uđu u investiranje i širenje svog biznisa u Americi – kaže Kosta Pavićević, koji ovaj program nudi našim preduzećima – Da bi jedna srpska firma ušla u ovaj program treba da ima kapital vredan najmanje 5 miliona dolata u nekretninama. To joj omogućava da se pojavi na američkoj berzi kao solventan poslovni partner, koji može da izdaje deonice od 5 dolara svaka, i time da ojača svoju finanijsku poziciju u SAD.
Kako nas je obavestio Miroslav đokić, specijalni savetnik firme “Morgan i Stelni” iz čikaga, koja pravi planove za investiranje američkog kapitala u srpske opštine, u Beogradu su održani poslovni sastanci sa nekoliko uspešnih kompanije, koje su zainteresovane da se pojave na američkoj berzi.
Na tim sastancima je prezentovan ovaj program investiranja kompanije »Kepitol menadžment« iz SAD i napravljen dogovor da, jedna od najuspešnihih srpskih firmi, već narednog proleća uđe na američko tržište.
– Tajna je u tome, kaže Kosta Pavićević, da srpske firme u SAD dobijaju kredit bez kamate, podižu vrednost svoje firme, prodaju njene deonice i ostvaruju profit u SAD. Deluje jednostavno, ali, upozorava Kosta Pavićević, uz dobre savetnike iz njegove kompanije »Kepitol menadžment«, ovaj posao je vrlo realan.