SRPSKA ŠKOLA NA ISLANDU

Srpska škola za decu i odrasle u Rejkjaviku, koja počinje da radi u septembru, biće naš novi sabirni centar na Islandu. Dijasporu u ovoj nordijskoj državi predstavljaju misionarska parohija SPC-a i pevačko društvo „Manasija“.
„Manasija“ je i kolevka Srpske škole, koja neće biti nalik školama za „dopunu“. Islandski izdanak pokušaće da bude, takav se utisak stiče, skromniji model narodnog univerziteta. Naravno, u malom, ali dovoljnom za razgovor s Nebojšom čolićem, koordinatorom projekta kakav dosad nije postojao na Ostrvu.
– Srpska škola jeste podružnica društva „Manasija“ i, najpre, imaće zadatak da neguje srpski jezik, da ga čuva od zaborava među našom drugom, trećom i narednim generacijama rođenim u dijaspori. Predstavićemo naš jezik i domaćinima, Islanđanima i uopšte svima koji pokazuju interesovanje za srpsku kulturnu baštinu – rekao je za „Vesti“ Nebojša čolić, tenor iz Zrenjanina, koji vodi pevačko društvo „Manasija“.

Učionica kod Rusa

Srpska škola je dobila učionicu u zdanju MIR, što ne znači mir, već su to inicijali Islandsko-ruskog društva. Pod istim krovom se obrela i Srbija.

On ističe da su roditelji neposredni osnivači Srpske škole.
– Pored našeg ćiriličnog pisma, učiće se istorija, geografija, kultura, običaji, slikarstvo, folklor, nacionalna kuhinja…
Škola će sarađivati i sa Srpskom pravoslavnom crkvom.
– Držaće se i časovi veronauke, a osim za decu srpskog porekla, škola je otvorena za sve. Imamo nastavnika koji je profesor jezika. On inače radi u vešeraju i tako opstaje jer nema posla kao profesor srpskog. Međutim, „profesor“ srpske kuhinje radi kao vrsni kuvar na Islandu. Pošto imamo i arheologa, uvodimo i takve zanimljivosti.
Nebojša čolić kaže da za sada nemaju kontakta sa nadležnim ministarstvima u otadžbini.
– Za sada nismo na vezi. Uzdamo se u sebe.

Program

Nastava će se održavati jednom mesečno kako bi se okupljali naši sa celog Islanda. Tako će 13. septembra muziku predavati N. čolić; 18. 10. Srpski jezik – N. Sretenović; 22. 11. Folklor – A. Marković; 27. 12. Božić – N. čolić.
U 2010. godini raspored predavanja je sledeći 24. 1. „Sveti Sava“ – N. Stanković; 14. 2. Dan Srbije – V. Pavlović i Ž. Marković; 02. 4. Uskrs – J. Arsenijević. Predavanje iz arheologije 14. 3. držaće E. čolić u Arheološkom institutu, a o srpskoj kuhinji Z. Vranješ 23. 5. u restoranu „Hereford“.