Srpska dopunska škola u Francuskoj našla optimalan način rada

Bez obzira na epidemiološku situaciju, Srpska dopunska škola u Francuskoj ima isti broj đaka kao i prošle godine.

Svaki čovek na svetu ima dva grada, onaj u kome živi i Pariz. Tako je bar govorio Hemingvej, kome se, izvesno, nije dogodilo da prvo lice Pariza koje susretne bude ratoborno, a drugo sasvim izbezumljeno, kao što se to desilo nastavnici Miliji Jevremović iz Srpske dopunske škole u Francuskoj, piše “RTS”.

“Taj prvi talas korone bio je stvarno težak za Srpsku dopunsku školu na teritoriji čitave Francuske, pošto su zatvorene redovne škole u Francuskoj”, kaže Milija Jevremović.

Ostali su i bez ELCO školskog sistema nastave.

“Šta je taj program zapravo značio za nas učenje srpskog jezika i kulture kao zemlje porekla? U francuskom prosvetnom sistemu se tada prelazi na “ejle” program, što znači na učenje srpskog jezika kao stranog. Međutim, to je nešto što naše Ministarstvo prosvete ne može da prihvati, jer se ipak insistira ne samo na učenju srpskog jezika, već i istorije, kulture i uopšte čitavog kulturnog opsega Srbije kao zemlje.

Međutim, zahvaljujući i brzoj reakciji, pre svega, stručnom vođenju, timskom radu, Srpska dopunska škola je uspela da za veoma kratko vreme pronađe rešenje, da se pređe na tzv. model asocijativne nastave. Šta zapravo to znači? To je da se nastava odvija u prostorijama koje će obezbediti brojna srpska udruženja koja se nalaze u Francuskoj, u brojnim mestima, kao što je Bondig gde imamo udruženje Srbija, takođe u Strazburu udruženje Jedinstvo, u Spukerfitu je npr, udruženje Morava uspelo da uputi zahtev opštinskim vlastima i da dobiju prostorije čak i u istim školama gde se godinama i pre odvijala nastava.

Uprkos koroni, pojavila se volja da se otvori nova grupa u opštini Kurbevua, tamo je osnovano Udruženje srpsko-francuskog prijateljstva Kurbevua, ono je već zavedeno, očekuje se dozvola za dobijanje prostora. Do tog trenutka nastava se sa učenicima iz opštine Kurbevoa odvija na daljinu”.

Koliko vam je bila korisna RTS-ova škola na televiziji?

“Škola preko televizije je bila jako korisna u ovom prvom talasu jer smo preporučivali učenicima da gledaju i prate lekcije. Naravno da ćemo se ponovo pozvati na to ukoliko bude potrebno u drugom talasu. Zaista nam je to jako bitno, jer upućujemo učenike i na taj materijal koji mogu da prate, pogledaju mnoge lekcije, da iskoriste ono što je za njih primenljivo i za nas je to jako bitan izvor informacija i materijala”, kaže Milija Jevremović.

Nastavi sa čitanjem

Izvor

RTS
Preuzeto sa portala Nasiusvetu.com